Életmód

Kímélnéd a pénztárcád vagy nem szereted az öltözködéssel járó stresszt? Mutatjuk a tutit

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.13 | 14:51

Tudatos, pénztárcakímélő és még az élet is egyszerűbb a kapszula gardróbbal.

Utálod az öltözködéssel járó stresszt? Nem szeretsz vásárolni járni vagy minimalizálnád a ruhatárad? A kapszula gardróbbal időt és pénz is spórolhatsz!

Fotó: Unsplash
Mi is az a kapszula gardrób?

A kapszula gardrób valójában egy olyan minimalista ruhatárat jelent, amelyben csak néhány, gondosan kiválasztott alapdarab található. Ezek a ruhák könnyen kombinálhatók egymással, ezáltal néhány ruhadarabból többféle szettet is össze lehet állítani.

A kapszula gardróbunkba érdemes olyan ruhákat válogatni, amiket egyébként is rendszeresen viselünk, de emellett fontos azt is szem előtt tartani, hogy ezek jól kombinálhatóak legyenek a gardróbban található többi darabbal.

A kapszula gardróbnak számtalan előnye van, sokkal egyszerűbbé és élvezhetőbbé teszi az öltözködést.

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek, aki időt és pénzt szeretne spórolni, hiszen a kapszula gardróbbal csökkenthetjük a felesleges vásárlások számát. Ha szeretnél tudatosabban vásárolni, egyszerűbben kiválasztani a szettjeidet vagy megtalálni a saját stílusodat.

A kapszula gardrób bárki számára hasznos lehet, aki megkímélné magát az öltözködéssel vagy a vásárlással járó stressztől.

Hogyan kezdj neki?

Első lépésként érdemes átnézni az aktuális ruhatárunkat. Milyen darabok vannak benne? Melyek azok, amiket gyakran viselünk? Mik azok, amiket soha, vagy keveset hordunk? Mik azok, amiket szívesen hordanál többször? Érdemes a meglévő ruháinkat egyesével átnézni, és kiválogatni azokat, amikre már nincs szükségünk, a kedvenceinket pedig félre tenni, hátha idővel mégis beválasztanál belőle egy-két darabot az új ruhatáradba.

A kedvenc darabjainkat érdemes jobban szemügyre venni, hiszen ebből sokat megtudhatunk arról, milyen ruhákat kedvelünk. Ez pedig kiindulási pont lehet abban, hogy mi alapján állítsuk össze az új ruhatárunkat. Érdemes a klasszikus kialakítású/fazonú darabokat megtartani, hiszen ezek jobban kombinálhatóak más ruhákkal.

Nem csak a fazon fontos! A színekről sem feledkezhetünk meg, hiszen ez is fontos szerepet fog játszani a ruhatárunk összeállításában.

Érdemes az alapszínek közül válogatni, majd utána jöhetnek az élénkebb, kiegészítő színek. Ugyan sokkal praktikusabbak az alapszínek, de ha te az élénkebb színeket kedveled, és a ruhatáradban is ez a jellemző, akkor nem kell kizárólag a fekete-sötét kék-fehér-szürke vonalon mozognod.

Mutatunk néhány tippet az induláshoz, amelyeket érdemes lehet beválogatni a kapszula gardróbodba:

  • Fehér ing: A fehér ing az egyik legváltozatosabb darab lehet a gardróbban, hiszen szinte bármivel jól kombinálható. Nemcsak alkalmi, de hétköznapi viseletre is tökéletes.
  • Farmer: A farmer az egyik olyan alapdarab, ami szinte minden alkalomra tökéletes lehet. Kényelmes, sokoldalú, szintén jól kombinálható. Azért, hogy időtálló is legyen érdemes egy jó minőségű farmert választani, amit nem a kukában köt ki pár hónap után.
  • Blézer: Sosem hordtál blézert? Akkor most eljött az ideje. Nemcsak eseményekre vehetjük fel, de tökéletes hétköznapi viselethez is. Farmerral, szoknyával és számtalan kiegészítővel is jól kombinálható.
  • Kényelmes nadrág vagy szoknya: Egy kényelmes nadrág vagy egy szoknya szintén fontos eleme lehet a kapszula gardróbnak. Fontos, hogy olyan darabot válasszunk, ami kényelmes és a többi darabbal is jól kombinálható.
  • Kardigán: Stílusos darabja lehet a gardróbunknak, amit szinte bármelyik évszakban viselhetünk.
  • Klasszikus fekete ruha: Ez az egyik legfontosabb darab a gardróbban. Érdemes tényleg klasszikus fazont választani, hogy ne csak a különleges alkalmakkor lehessen felvenni, hanem egyszerű, hétköznapi szettekhez is passzoljon.

Ne felejtsd el, jelen esetben a minőség fontosabb, mint az ár!

Na, de mennyi az annyi?

A ruhatár méretében természetesen lehetnek egyéni eltérések, de – a fehérnemű kivételével – 30 és 40 közötti ruhadarabbal érdemes számolni. Amennyiben tényleg betartjuk a szabályokat, és minden-mindennel passzol, akkor számtalan variáció állhat a rendelkezésünkre.

Kipróbálnád, de nem cserélnéd le egyből a teljes ruhatárad?

Próbáld ki a 10 x 10 kihívást!

Ebben a kihívásban 10 alapdarabot kell kiválasztanunk a gardróbunkból, amelyekből 10 napra 10 különböző szettet kell összeállítanunk.

Mindenki saját maga döntheti el, hogy milyen darabokat választ. A kiegészítők, fehérneműk nem számítanak bele, van olyan is, aki a kabátot és a cipőket sem számolja bele.

Amellett, hogy kipróbálhatod a kapszula gardrób előnyeit, a kihívás segíthet abban is, hogy ráébredj mennyire sokoldalúan kombinálhatóak a ruhatárban található alapdarabok.

Nemcsak abban segít, hogy kreatívabbak legyünk az öltözködésünkkel kapcsolatban, de segít csökkenteni a felesleges vásárlásokat is. Ha már tudjuk, hogy milyen alapdarabokból áll össze az öltözködésünk, és hogy ezeket a darabokat hogyan lehet megfelelően kombinálni, akkor kevesebb új ruhadarabra van szükségünk.

Összességében a 10 x 10 kihívás egy kreatív és szórakoztató módja annak, hogy megtanuljuk, hogyan állítsunk össze a gardróbban található alapdarabokból különböző szetteket.

Fotó: Pinterest / Classy Yet Trendy


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló