Életmód

Tényleg hatékony a kalapácsdobálás és az egyéb agresszív stresszkezelő módszerek?

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.24 | 09:18

Egyre elterjedtebbek a különböző stresszlevezető termek, melyekben kalapácsokkal, baseballütőkkel és egyéb eszközökkel rombolhatnak az emberek a hétköznapi problémák okozta feszültség oldására. Az új iparág már világszerte népszerű, a zúzás általi megnyugvás azonban csak ideig-óráig hatásos.

A stressz általános, hétköznapi jelenség, melyet mindenki megtapasztal, a kezelésére pedig több száz módszer létezik. Az első és legfontosabb lépés, hogy elfogadjuk, a belső feszültség elkerülhetetlen, mert ha teljesen stresszmentes életre törekszünk, a lehetetlen vállalkozás miatt minden bizonnyal csalódni fogunk magunkban.

Fontos megjegyezni, hogy nincs élet stressz nélkül. Hibás gondolkodás, ha valaki szeretné teljesen kiiktatni az életéből a feszültséget, mert lehetetlen. Bizonyos esetekben még szükséges is ahhoz, hogy jobb eredményeket tudjunk produkálni. Egy közepes stresszhatás pozitívan befolyásolhatja a teljesítményünket” – mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a hirado.hu-nak.

Komoly betegségeket okozhat, ha felborul a test és a lélek egyensúlya

A stressz ellen akkor kell fellépni, ha maga alá gyűr vagy bekebelez. Ilyenkor meg kell állni. Ha felhalmozódik, elhatalmasodik, akkor érdemes és kell akár önmagunk által vagy szakember segítségével csökkenteni a feszültséget, mivel komoly egészségügyi következményei is lehetnek.

Ha nem oldódik, a stressz kihathat a fizikai állapotunkra és az egészségünkre.

A test és a lélek egyensúlya rendkívül fontos. Ha megbillen az egyik, akkor a másik is felborul. Ez annyit jelent, ha valaki lelkileg nincs jól, akkor pszichoszomatikus fizikai problémák jelentkezhetnek. A huzamos ideig fennálló stressz akár szív- és érrendszeri betegséget okozhat, és gyakoriak a különböző gasztroenterológiai betegségek – mint a fekélyes vastagbélgyulladás – kialakulása is. A szervezet előbb vagy utóbb jelzi, hogy felborult a homeosztázis, a pszichés egyensúly” – fejtette ki.

Nincs jól bevált recept, ami mindenkinél működik

 

A stressz oldására nincs jól bevált recept, hiszen mindenkinél eltérő lehet, hogy mi hoz számára megnyugvást. „Ami biztos, hogy képesek vagyunk hatni a szervezetünkre. Az első, ami fontos, hogy lassítani kell. Meg kell törni a mindennapos sémát, a forgatókönyvszerű életet” – fogalmazott Makai Gábor.

Hozzátette: tudni kell detektálni, megfogalmazni a stressz forrását, ami az életünket negatív értelemben befolyásolja. A stresszcsökkentés alapja, hogy előbb végig kell gondolni, mi történik körülöttünk, majd el kell kezdeni mozgósítani a megoldó stratégiáinkat.

Minden embernek meg kell találnia a saját eszközét és technikáját. Rengeteg létezik, például relaxáció, autogén tréning, légzéskontroll, meditáció stb. Ezek a megoldások arra jók, hogy picit befelé forduljunk, és elkezdjünk magunkkal foglalkozni.

 

Nem feltétlenül kell hozzá szakember segítsége, bárki fel tudja fedezni,

hogy melyik technika hatékony számára” – emelte ki, majd hangsúlyozta, hogy egyszerre több megoldást is érdemes alkalmazni a stressz csökkentésére.

Forrás: napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Atomriadót rendelt el Putyin
  • szerző:nuus
  • 2023. 10. 02.
Uncategorized
Szijjártó
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 05.