Életmód

Kiderült, a futás hosszabbítja meg leginkább az élettartamot

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.03 | 10:06

Bizonyítottan a kocogás a legjobb edzés, főleg ha sokáig szeretnél élni.

Pixabay
Pixabay

A középiskolai tanárodnak, aki egyfolytában futtatni akart titeket – még a végén igaza lesz! És micsoda csapás ez azoknak, akik a futást rettentő monoton időrablásnak tartják! Egy szívbetegségekkel és megelőzésükkel foglalkozó magazinban megjelent, új összefoglalóból ugyanis az derül ki, hogy a futás a lehető legjobb fizikai aktivitási forma.

A szerzők eredményeiket összehasonlították más mérésekkel is, amelyek alapján arra jutottak, hogy a rendszeresen kocogóknak 30-45 százalékkal kisebb az esélye a korai halálra. Azaz, legalább három évvel többet élhetnek, a futást kihagyókhoz képest. Még konkrétabban: minden egyes óra, amit ezzel az intenzív mozgással töltenek, hét további órát ad hozzá az élettartamukhoz.

Ha mellé tesszük a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a testtömegindexet és hasonló faktorokat, a futás még mindig remekül teljesít: meg tudja tartani a 25-40 százalékos életvédő funkcióját. Magyarán ha futsz, de rágyújtanál egy szivarra egy sör mellett, még akkor is több évig hódolhatsz e szenvedélyeidnek is, mintha egyáltalán nem kocognál.

Persze ha a futást inkább más szokásokkal párosítod – mondjuk biciklizés, úszás, kosárlabda vagy tenisz – akkor máris javulnak a mutatóid. Minden sport közül mégis a futás a legnyerőbb: ha csak annyi időd van, ami egy testmozgásra elég, akkor egyértelműen ez legyen az.

A kutatók még arra is rámutattak, hogy a kocogás költséghatékonyság tekintetében sem elhanyagolható: a közegészségügy szempontjából kimondottan „életgyógyszernek” számít. Az egyén számára kényelmes és nem túl drága sport: csak egy pár, jó minőségű cipőre van hozzá szükség, illetve ha olyan országban élünk, ahol belátják ennek fontosságát, akkor a kormány részéről megéri futópályákat kiépíteni. Ráadásul szoros összefüggést is mutat a mozgás a derékméretünkkel és testsúlyunkkal, tehát minél több időt belefektetsz, annál jobb lesz a közérzeted, és a felsőtestedet sem lesz ciki eztán láttatnod.

Egy fontos figyelmeztetést még azért ad a GQ, miszerint nem kell minden alkalmat Boston Maraton-távlatokban teljesíteni; épp elég az is, ha kimozdulsz:

már a lassú kocogásról is bebizonyosodott, hogy élénkítő hatása van.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló