Életmód

Horror-árak várnak ránk: 25 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek az idén – mutatjuk mi lesz a legdrágább

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.04 | 10:48

Az előrejelzés szerint idén a búza ára több mint 40 százalékkal nő, rekordmagasra emelkedik.

Az Ukrajna elleni orosz háború okozta sokk következtében idén meredeken emelkednek a globális energia- és élelmiszerárak – derült ki a Világbank negyedévente ismertetésre kerülő, árupiaci kilátásokról szóló jelentéséből.

A dokumentum összeállítói szerint az idén a globális energiaárak 50,5 százalékkal emelkednek tavalyhoz képest, 2023-ban viszont már 12,4 százalékkal csökkennek. A közlemény szerint az élelmiszerárak az idén várhatóan 22,9 százalékkal nőnek, jövőre viszont 10,4 százalékkal visszaesnek.

A Világbank a legjelentősebb, 29,7 százalékos növekedést a növényi étolajok szegmensében várja az idén. A műtrágyák drágulása elérheti a 69,2 százalékot, ami az egyik okozója a mezőgazdasági termékek áremelkedésének. Tavaly az energiaforrások ára csaknem megduplázódott, az élelmiszerek ára 31 százalékkal nőtt. Az intézmény anyaga szerint az elmúlt két évben az energiaárak emelkedése a 70-es évek eleje óta a legjelentősebb volt.

Az élelmiszerek amelyeknek a legnagyobb beszállítója Oroszország és Ukrajna -, valamint a műtrágyák drágulása 2008 óta a legnagyobb volt.

Az ebből eredő élelmiszer– és energiaárak emelkedése humanitárius és gazdasági következményekkel jár. A nyersanyagok világszerte súlyosbítják az amúgy is magas árnyomást.”


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Uncategorized
Válik Sydney van den Bosch
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 12.