Utazás

Erre számíthatsz a biztosítótól, ha eltűnik a poggyászod!

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.13 | 19:30

Utazás során gyakori kellemetlenség a poggyászkár, ami komoly bosszúságot okozhat. A jó hír, hogy az utasbiztosítás segíthet ilyen esetekben is, ha a megfelelő fedezetet választod.

Fotó: 123rf.com

Milyen poggyászkárokra nyújt fedezetet a biztosítás?

Eltűnt vagy megsemmisült poggyász

A biztosítók mindegyike fedezi ezt a kockázatot, de a kifizethető összeg változó. Az olcsóbb biztosítások 250-300 ezer forintot, a drágábbak akár félmillió forintot is téríthetnek. Ezen felül a biztosítók korlátozzák a poggyászban lévő tárgyakra jutó maximális összeget is (75-180 ezer Ft).

Műszaki cikkek

A mobiltelefonokra, laptopokra és más értékes elektronikai eszközökre külön fedezetet is köthetsz. A biztosítási összeg általában megegyezik a poggyászban lévő tárgyakéval, de ha egyszerre több műszaki cikk tűnik el, 100-600 ezer forint közötti összegre számíthatsz.

Ellopott holmi

Bizonyos biztosítók fedezetet nyújtanak a strandon vagy az autóban ellopott holmikra is. A maximális kifizethető összeg 25-50 ezer forint között mozog. Az autóban ellopott holmik esetében a maximális összeg 100-400 ezer Ft, de fontos, hogy mit hagytál az autóban, és melyik biztosítót választottad. Vannak biztosítók, amelyek csak reggel 6 és este 10 óra közötti lopás esetére nyújtanak fedezetet.

Késő vagy sérült poggyász

A biztosítók egy része már 4 órás késés esetén is térít, másoknál csak 6 vagy 12 óra után. Az alapcsomagok 15-30 ezer forintot, a 12 órát meghaladó késéseknél 50-80 ezer forintot fizetnek. Külföldi járatok esetén a kifizetés euróban is történhet. Ha a poggyász a szállítás során sérül meg, a biztosító akkor fizet, ha a légitársaság nem téríti meg a kárt. A kifizethető összeg megegyezik az eltűnt poggyász esetében kifizethető összeggel, de csak akkor, ha számlával tudod igazolni a javítást vagy az új bőrönd vásárlását.

Tippek a poggyászbiztosítás megkötéséhez:

  • Hasonlítsd össze a különböző biztosítók ajánlatait utasbiztosítás kalkulátorral.
  • Válassz olyan biztosítást, amely fedezi az összes értékes tárgyadat.
  • Figyelj a késésre és a sérülésre vonatkozó feltételekre.
  • Győződj meg róla, hogy a biztosítás érvényes a célországban.

Mit tegyél, ha poggyászkárod történt?

  • Jelentsd a kárt a légitársaságnak.
  • Készíts jegyzőkönyvet a kárról.
  • Őrizd meg a számlákat a javításról vagy az új vásárlásról.
  • Jelentsd a kárt a biztosítódnak.

A poggyászbiztosítás megkötésével elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket, és biztosíthatod a saját nyugalmad az utazás során.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló