Életmód

9 tipp, hogy egész nap friss és aktív legyél

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.05 | 17:18

Van, hogy apróságokon múlik, egész napra kitart-e a vitalitásod. Készen állsz megfogadni ezeket?

1. Minden reggel ébredj fel ugyanabban az időpontban.

Az ébredés utáni 30 percet töltsd úgy, hogy az az egész napodat megalapozza. Menj el reggeli sétára, majd fogyaszd el a reggelidet az ablak mellett ülve. Ha még sötétben ébredsz fel, kapcsold fel a villanyokat, de a legjobb, ha természetes fények vesznek körül.

2. Ha reggelente kávézol, várj egy kicsit előtte.

Hagyd, hogy természetesen ébredj fel. Amikor elkezdenek felgyülemleni a fáradtságot okozó anyagok a testünkben, általában késő délután, a reggeli kávé hatása már elmúlik. A kávét éppen ezért inkább a nap második felében idd meg, csak akkor vedd magadhoz korábban, ha máskülönben nem tudnál elég éber maradni.

fotó: Peter Conlan, Unsplash

3. Egyél minden nap ugyanakkor.

Tudd, hogy a belső órád is ahhoz igazodik, hogy mit és mikor eszel. Így könnyebb lesz megtartani az ideális súlyodat.

4. Trenírozd az agyadat.

Ha már majdnem befejezted az étkezést, mindig próbálj egy falatot a tányéron hagyni, érintetlenül. Jó gyakorlat arra, hogy megtanulj ellenállni annak a reflexnek, hogy többet egyél, mint amennyi valójában szükséges.

5. Vezesd be a rövid meditációt a mindennapjaidba.

Egy rövid meditáció (3-20 perces) segít csökkenteni a stresszhormonok szintjét, aminek hatására az izmaid és a vérerek megfeszülnek. Ezt betartva kisebb az esélye, hogy akár fizikailag, akár érzelmileg elfáradsz.

6. Délutáni szundi helyett jöhet egy jó kis séta.

Ahogy a reggeli, úgy a délutáni fáradtságot is elkerülheted, ha egy aktív sétára mész szundizás helyett. Fontos, hogy az emésztésünk is intenzív munkát végezzen, a megfelelő anyagcsere érdekében.

7. Minden héten próbálj 150 percnyi közepes intenzitású testmozgást végezni.

Sőt, a jobb hatásért 300 percben is gondolkozhatsz. Ha ez kezdetben nem megy, az időt feloszthatod, például öt 30 perces alkalomra. Gyorsan sétálhatsz, táncolhatsz, futhatsz, úszhatsz, biciklizhetsz, házimunkát vagy kerti munkát is végezhetsz, csapatsportban is részt vehetsz stb. Fontos, hogy ezt a csupán 150 – esetleg 300 – percet minden héten teljesítsd az egészséged érdekében.  (Ha már eleve komolyabban sportolsz, akkor heti egy 75 perces magas intenzitású edzés is tökéletes.)

8. Használd a zenét a sporthoz.

A zene feltölt energiával: nemcsak nap közben segíthet, hanem a mozgás során is. Válassz gyors zenét.

9. Este már ne legyen a képernyőé a főszerep.

Tévézés helyett olvasd valamit, ami legköti a figyelmedet és megmozgatja az agyadat, alvás előtt pedig olvass egy könyvet megfelelő, de nem túl erős fényben, hogy a szervezeted is képes legyen felkészülni a feltöltő éjszakai pihenésre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló