Életmód

Környezettudatos tippek a lakásba

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.10 | 13:48

Napjainkban számtalan megoldás létezik arra, hogy környezettudatosan éljünk, csak ebben is meg kell találnunk a saját kényelmünket. Ha eddig azt gondoltad, hogy a fenntartható élet kialakításának a kertes ház az alapfeltétele, akkor tévedtél!

Társasház, albérlet, lakás – akárhogyan is fogalmazunk, egyik sem jelent akadályt a tudatos mindennapokra nézve. Most meg is mutatjuk, hogy milyen egyszerű, de nagyszerű praktikákkal tudsz egy lépéssel közelebb kerülni az ökológiai lábnyomod csökkentéséhez!

Az apró odafigyelések alakítják ki az új szokásokat

A környezettudatos életmódnak és szemléletnek rengeteg szempontja van. Már sokszor az is hatalmas lépés, hogyha bevásárláskor a műanyag zacskókat textil– és vászonszatyrokra cseréled, vagy a népszerű mosószerek helyett természetes anyagokkal – például mosódióval – tisztítod a ruháidat.

Apró odafigyeléssel indulnak, és mégis hamar a szokásaid részévé válnak. De hogyan tudod a lakásod is egy környezetbarát színtérré varázsolni? Röviden: még több lelkiismeretességgel és gondossággal!

Válassz természetes anyagokat!

A lakásod már azzal is sokkal környezetbarátabb helyszínné válik, hogyha a műanyag holmijaidat strapabíróbb, természetes anyagból készített, hosszú távon is használható eszközökre és/vagy bútorokra cseréled. Először mindig érdemes kicsiben kezdened az “átalakítást”, a teljesség igénye nélkül, ha:

  • az üveg kulacsok,
  • a fém szívószálak
  • és a bambusz fogkefék

leváltják a műanyag alternatívákat, akkor már jó úton jársz!

Dekorálj növényekkel!

A beltéri légszennyezés egy nagy csapás az emberi szervezetre, mégis rendkívül keveset foglalkozunk vele. Pedig, ha nem vagy egy hírhedt növénypusztító, akkor elég, ha egy kis zölddel körbedekorálod a lakásodat, ezzel is biztosítva magadnak a friss levegőt.

A NASA egykori kutatása szerint vannak növények, amik hatékonyabban képesek kiszűrni a káros anyagokat (pl.: formaldehid, benzol, stb.), és eredményesebben hozzá tudnak járulni a levegő összetételének tisztításához, mint más fajtársaik. Jó választás lehet a dracéna, az aloe, az anyósnyelv, de az olyan díszvirág is, mint a gerbera vagy a krizantém.

Komposztálj!

Egy tudatos környezet kialakításának első lépése a szeméttermelés csökkentése. A szelektív hulladékgyűjtés jó irány, de mindezt még kiegészítheted a lakásban komposztálás “tudományával” is.

Természetesen ebben az esetben sem kritérium a nagy kert. Egy kisebb konyhában vagy az erkélyen is lehetőséged van újrahasznosítható komposzt előállítására, csupán egy fából vagy műanyagból készített ládát, illetve segédanyagot kell beszerezned.

Ezeknek az ára elsőre biztos, hogy borsosabb lesz. Ha nem szeretnél várni a beruházással, akkor tájékozódj a személyi kölcsönök feltételeiről, mielőtt belevágsz a zöldebb mindennapok kialakításába. És hogy miért éri meg? Egy év alatt képes leszel újrahasznosítani az általad termelt szemét csaknem 30%-át!

Zero waste: kreatív megoldásokkal egy fenntarthatóbb élet felé

A környezettudatosság egyenlő a zero waste szemlélettel is, ami a nulla hulladéktermelésre hívja fel a figyelmet. Napjainkban ugyanis nagyon könnyen esünk abba a hibába, hogyha valami nem működik, akkor azt szinte gondolkodás nélkül lecseréljük, és a használt helyett vadiújat vásárolunk.

Egyszerűen nem éri meg a befektetett energiát, talán még anyagilag is jobban járunk, de a környezetünk már annál kevésbé. Ismerős mentalitás, igaz? Kis lépésekben ezen szintén érdemes dolgozni, és nem is kell hozzá gyökeresen megváltoztatni a gondolkodásodat.

Nem működik a klíma? Lehet, hogy csak egy légkonditisztításra van szükség! Unod a környezeted? Nem kell mindent kidobnod! Elég ha új huzatot választasz a kedvenc foteledre vagy konyhabútor-fóliázás mellett döntesz. Hagyj teret a kreatív ötleteidnek, és máris környezettudatosabbá válik az életed!

Képek forrása: Getty Images, Freepik


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.