Életmód

Mindenki hátradőlhet, megvan az X és Y generáció közti nemzedék neve

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.27 | 15:53

A negyvenesek és húszasok előnyös tulajdonságai egyesülnek a xennialokban.

Nincs több nyugtalan éjszakája annak, aki nem találta a helyét sem az X-generáció, sem pedig az Y-korosztály  kötelékében. Ugyanis az 1977 és ’83 közt született, Super Mario-játékos nemzedék végre nevet kapott. Ők lettek a Xennialok – számol be az Uproxx.

Aki pont ebben a pár éves idősávban jött világra, az sohasem érezhette teljesen magáénak sem az előtte lévő X-ek világát, sem a később született Y-okét. Grunge-rajongó, Atarival játszó, eredeti MTV-rajongónak sem vált be, mert amíg a nagyobbak Kurt Cobaint siratták, addig ő lelkesen habszivacslabdázott az utcán.

De amíg a legtöbb Y még csak totyogott, addig ő már a jogsira gyúrt. Az internetet tiniként ismerte meg, a barátai szüleinek az otthoni vonalas számát fejből tudta, van, amelyikre még most is emlékszik. Ha ez a jellemzés rád illik, akkor valószínűleg ide tartozol.

Dan Woodman, a Melbourne-i Egyetem szociológia professzora lett a keresztapja ennek a köztes generációnak, aki az elnevezéssel nagyon nem erőltette meg magát – egyszerűen csak összevonta a két kifejezést (X és Millennial), lásd a Brangelina szóösszetétel esetét.

Woodman szerint nem szabad erről a mikrogenerációról megfeledkeznünk, ugyanis épp elég szó volt már a kockásinges, depressziós X-ekről, akik után nem közvetlenül jöttek az Y-ok: az optimista, önbizalomtól kicsattanó, a technológiát okosan felhasználó fiatalok.

Azokról beszél, akik az eredeti Star Wars trilógiával egyidősek, még analóg gyerekkoruk volt, de már digitális felnőttek lettek. Cinikusak, akárcsak az X-ek, de vidámak is, hasonlóan az Y-okhoz. Woodman is a maga 1980-as születési évével hazabeszél: sokat töprengett, hová is kellene tartoznia. Az egyetlen hátulütője, hogy „néven nevezte a gyereket” az az, hogy így most már ez a szűk nemzedék is gúnyos megjegyzések céltáblájává válhat.

Az X-eket ambíciók nélküli lustáknak szokás megbélyegezni, akik csoda, hogy felnőttek. Nem árt tőlük elhatárolódniuk a mostani harmincasoknak, akiknek megvan a maguk gondja-baja a családjaikkal és a lakáshiteleikkel.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.