Életmód

Megint minden drágább lehet – Újabb csapást mértek az árakra

  • Szerző:nuus
  • 2023.07.02 | 16:18

Hatalmas probléma várható a vízi szállításban

A közelmúlt eseményei rámutattak arra, hogy a hagyományos áruszállítási útvonalak megszakítása és a szállítások korlátozása nagyon komoly bonyodalmakat válthat ki a világkereskedelemben.

Fotó: Pixabay

Az edition.cnn.com június közepén egy esetleges, nemzetközi áruszállítási korlátozásra hívta fel a figyelmet. Jelenleg ugyanis, a nemzetközi áruforgalomban kiemelten fontos szerepet játszó Panama-csatorna vízszintje rendkívül alacsony, és emiatt az üzemltető a közelmúltban már súlykorlátozást és díjemelést volt kénytelen bevezetni a csatornát igénybe vevő hajókra – írja azt Agroinform.

Ehhez azt is tudni kell, hogy ez a csatorna nem egyszerűen a két óceán között keskeny földsáv átvágását jelenti, mivel annak vizébe több mint 20 mesterséges tó is beépült, amelyek természetes vízszintje 26 méterrel a tengerszint fölött van, és azt lényegesen módosítani nem lehet. Ezért a csatornán való áthajózás csak bonyolult zsilipeléssel oldható meg.

Az előrejelzések a következő hónapokra a vízszintnek az El Niño hatása nyomán történelmi mélypontra való apadását valószínűsítik, az pedig esetleges korlátozásokat, sőt részeges lezárásokat válthat ki, ami pedig a bevált kereskedelmi útvonalak további széttöredezését eredményzeheti, és súlyos torlódásokhoz, elakadásokhoz, illetve árdrágulásokhoz vezethet az agrártemékek nemzetközi kereskedelmében is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Bulvár
Meghalt Szirtes András
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 29.
Uncategorized
Szijjártó
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 05.