Életmód

Megint minden drágább lehet – Újabb csapást mértek az árakra

  • Szerző:nuus
  • 2023.07.02 | 16:18

Hatalmas probléma várható a vízi szállításban

A közelmúlt eseményei rámutattak arra, hogy a hagyományos áruszállítási útvonalak megszakítása és a szállítások korlátozása nagyon komoly bonyodalmakat válthat ki a világkereskedelemben.

Fotó: Pixabay

Az edition.cnn.com június közepén egy esetleges, nemzetközi áruszállítási korlátozásra hívta fel a figyelmet. Jelenleg ugyanis, a nemzetközi áruforgalomban kiemelten fontos szerepet játszó Panama-csatorna vízszintje rendkívül alacsony, és emiatt az üzemltető a közelmúltban már súlykorlátozást és díjemelést volt kénytelen bevezetni a csatornát igénybe vevő hajókra – írja azt Agroinform.

Ehhez azt is tudni kell, hogy ez a csatorna nem egyszerűen a két óceán között keskeny földsáv átvágását jelenti, mivel annak vizébe több mint 20 mesterséges tó is beépült, amelyek természetes vízszintje 26 méterrel a tengerszint fölött van, és azt lényegesen módosítani nem lehet. Ezért a csatornán való áthajózás csak bonyolult zsilipeléssel oldható meg.

Az előrejelzések a következő hónapokra a vízszintnek az El Niño hatása nyomán történelmi mélypontra való apadását valószínűsítik, az pedig esetleges korlátozásokat, sőt részeges lezárásokat válthat ki, ami pedig a bevált kereskedelmi útvonalak további széttöredezését eredményzeheti, és súlyos torlódásokhoz, elakadásokhoz, illetve árdrágulásokhoz vezethet az agrártemékek nemzetközi kereskedelmében is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló