Életmód

Te tudod mi az az aviofóbia? Ezt lehet tenni a repüléstől való rettegés ellen

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.05 | 19:32

Az aviofóbia, más néven repülésiszony elég sok embert érint és a legtöbben nem tudják, hogy mit lehet kezdeni vele.

A repüléstől való félelem, latin nevén aviofóbia meglehetősen gyakori, de komoly fóbia, amely hányingert és enyhe szorongást vált ki. Súlyos esetben pánikrohamokat okozhat, ammi miatt az érintettek még a repülőgépre sem tudnak felszállni. Azonban pszichoterápiával vagy az expozíciós terápiával lehet rajta segíteni.

Christian Pittelkau és másik 120 repülésiszonnyal küzdő társa vállalták, hogy szembenéznek ezzel a félelemmel. Christian azt mondja, rengeteg utazási- és karrierlehetőségről kellett lemondania az aviofóbia miatt. Most azonban egy szakemberekből álló csapat vette kezelésbe az érintetteket, amelynek az utolsó lépcsőfoka egy utazás, repülővel – hallható a dw.com videójában.

Christian felszállás előtt benézett a pilótafülkébe is, ahol néhány kérdést is megvitattak a pilótákkal. Azt mondja, nagyban növelte a biztonságérzetét, hogy erre a találkozásra is lehetősége adódott.

aviofóbia
Forrás: Pixabay

Indulás 5-en úgy döntöttek, inkább kihagyják a repülést, ám a többiek kitartottak, míg a repülő emelkedni kezdett. Az első pár percben elég feszült volt a hangulat, de amint a gép elérte a végső magasságát, az utasok is megnyugodtak.

A projekt vezető terapeutája, Dr. André Wannemüller azt mondja, az aviofóbia legtöbb esetben megszűnik azután, hogy a gép felemelkedik a végső repülési magasságba. Ezt követően általában az utasok elkezdik felfedezni a repülő nyújtotta lehetőségeket: beszélgetnek egymással, képeket készítenek, élvezni kezdik az utazást.

“A felszállás ijesztő és szokatlan érzés volt, ahogy méterről-méterre egyre magasabbra kerültünk, ám ez a félelem hamar eufóriába csapott át” – emlékszik vissza Christian.

Földetérés után mindenki büszke volt magára a bátorságuk miatt, hiszen ezt követően már nem lesznek rabjai a saját félelmeiknek.

(via)

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló