Otthon

Tarol a hordozható légkondicionáló az USA-ban – Ez lenne a megoldás?

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.06 | 17:32

Egyre többen használják a tengerentúlon a hordozható légkondicionálót. Egy lány, aki rendszeresen használja, azt állítja, hogy még a villanyszámlája is csökkent.

A múlt héten az Egyesült Államokban 76 millió embert érintett hőhullám, 150 millióan pedig 32 fok feletti hőmérsékletet tapasztaltak. Egy Kansas City-ben élő nő esete rávilágít arra, hogy sokan hordozható légkondicionáló vásárlásával kénytelenek küzdeni a kánikula ellen, miközben a villanyszámláikat is alacsonyan szeretnék tartani. De vajon ez a trend fenntartható?

légkondicionáló
A hordozható légkondicionáló lehet a hőségre a lakásban a megoldás/Fotó: 123rf.com

Egy TikTok videóban Vivian (@fathervivian) bemutatja, hogyan vásárolt egy 400 dolláros hordozható AC-t, miután a lakása hőmérséklete nem ment 30 fok alá, a villanyszámla pedig elérte a 400 dollárt (144 ezer forint). A videóban csalódottságát fejezi ki a légkondicionáló miatt, és a hordozható egység vásárlását “rablásnak” minősíti.

De vajon a hordozható AC-egységek valóban életképes megoldást jelentenek? A Consumer Reports szerint “végső mentsvárnak” kell tekinteni ezeket a légkondicionálókat, mivel az ablakos egységek mindig jobb hatásfokúak. Ennek oka, hogy az ablakos légkondicionálók friss levegőt használnak a kültéri hőcserélők hűtésére, míg a hordozható egységek a belső levegőt hűtik, ami negatív nyomást okoz, és meleg levegőt áramoltat a szomszédos szobákból vagy a szabadból – írja a dailydot.com. A Consumer Reports rámutat, hogy a hordozható egységek nem is igazán hordozhatók.

Vivian a Daily Dotnak adott interjúban elmondta, hogy a lakóépület légkondicionálója nem működött megfelelően, ami miatt a lakása rendkívül felforrósodott. Miután az elektromos társasággal és a lakáskezelővel folytatott hosszas küzdelem sem hozott eredményt, Vivian kénytelen volt megvásárolni a hordozható légkondicionálót.

Azonban talált egy módot a hőmérséklet és a villanyszámla csökkentésére. Májusban elkezdte a belső hőmérsékletnek megfelelően beállítani a termosztátot, kikapcsolta a lakás légkondicionálóját és a hordozható légkondicionáló kapcsolta be, mely elegendő hűtést biztosított. Ez segített akkor neki.

Vivian története sokakat inspirált arra, hogy megosszák saját légkondicionálójukkal kapcsolatos problémáikat. Sokan hasonló történetekről számoltak be a lakóépületek légkondiconálásával kapcsolatban, és a hordozható egységek kényszerű használatáról.

Egy friss videóban Vivian az aktuális helyzetről tesz beszámolót. Elmondja, hogy a hordozható légkondicionáló, bár nem esztétikus, jól működik és hűvösen tartja az otthonát. Ráadásul a villanyszámlája is csökkent. Emiatt Vivian hosszas háborút vív a lakása bérbeadójával és az energiaszolgáltatókkal. Most úgy döntött, hogy barátjával inkább augusztusban elköltöznek a lakásból.

Vivian esete rávilágít a hordozható légkondicionálók növekvő használatára a kánikula elleni küzdelemben, de kiemeli a lakóépületek légkondicionálásával kapcsolatos problémákat. A hordozható egységek ideiglenes megoldást jelenthetnek, de nem helyettesítik a hatékony és megbízható rendszereket. A bérlőknek joguk van elvárni, hogy a lakóépületek megfelelő hűtést biztosítsanak, és a bérbeadóknak pedig kötelességük javítani a hibás egységeket.

(via)

@fathervivian This heat wave? Insane. Robbery. #fyp #apartmenthorrorstory ♬ just a girl – autumnaudios

Itt a leghatékonyabb ókori hűtési megoldásról olvashatsz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló