Életmód

Újabb Covid-hullám söpör végig a világon, ennyire veszélyes az új variáns

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.09 | 09:32

Itt az újabb Covid-hullám. A FLiRT néven ismert alvariáns fertőz, de egyelőre még minden mutató messze elmarad a korábbi hullámokétól. A nyári Covid-hullám okát még nem lehet tudni, szakértők fontosnak tartják a védőintézkedések betartását és a védőoltások frissítését.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban enyhe emelkedést tapasztaltak most a Covid-19-hez kapcsolódó kórházi kezelésekben az elmúlt hetekben. Itt az újabb Covid-hullám – írja a dw.com. A szakértők szerint a növekedés valószínűleg az új FLiRT néven ismert alvariánsok megjelenésének köszönhető, de hangsúlyozzák, hogy a Covid-esetek ingadozása mára normálisnak tekinthető, mivel a betegség nem szezonális.

Covid-hullám
Itt az újabb Covid-hullám/Fotó: 123rf.com

Az USA Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja adatai szerint a sürgősségi ellátásra szorulók száma 23%-kal nőtt június 16. és 22. között. A Covid okozta halálesetek száma is emelkedett az elmúlt hetekben, 14,3%-kal. Azonban az összes amerikai Covid-haláleset aránya továbbra is alacsony, 0,8%, és minden mutató messze elmarad a korábbi hullámokétól.

Az Egyesült Királyságban a médiaforrások szerint az újabb Covid-hullámban a kórházi kezelések száma júniusban körülbelül 20%-kal nőtt Angliában.

Ziyad Al-Aly, a washingtoni St. Louis-i Egyetem Covid-szakértője szerint komolyan kell venni a kórházi kezelések számának növekedését, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy “mindig bölcs dolog a legrosszabbra felkészülni, és a legjobban reménykedni.”

Al-Aly aggódik amiatt, hogy sok ország nem követi nyomon és nem jelenti a Covid-adatokat, így nehéz felmérni a globális helyzetet. Azonban kiemelte: a jó hír az, hogy a Covid-kórházi kezelések száma még mindig jóval alacsonyabb a tavaly év végi szinteknél. A fertőzések súlyossága is alacsonyabbnak tűnik, mint a pandémia korábbi szakaszában volt.

A szakértők úgy vélik, hogy a FLiRT néven ismert új alvariánsok szerepet játszhatnak a növekedésben. Ezek a most domináns JN.1 variáns leszármazottjai, de bizonyos további mutációkkal rendelkeznek.

Bár az adatok korlátozottak, a korai eredmények arra utalnak, hogy a FLiRT variánsok nem feltétlenül károsabbak a korábbiaknál, sőt, lehet, hogy enyhébbek. Ugyanakkor a szakértők óvatosságra intve kijelentik, hogy még korai megmondani, és további kutatásokra van szükség a variánsok pontos hatásainak megértéséhez.

A nyári Covid-hullám okát egyelőre nem lehet pontosan meghatározni. A FLiRT variánsok megjelenése valószínűleg szerepet játszik, de más tényezők, mint például a szezonális mobilitás és a védőintézkedések lazítása is hozzájárulhatnak a növekedéshez.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a Covid a jövőben továbbra is fennáll, és a kórházi kezelések számának ingadozása várhatóan a normális élet részévé válik. A lakosság számára fontos a folyamatos figyelemmel kísérés, a védőoltások frissítése.

(via)

Itt megtudhatod, melyek a hőguta tünetei.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló