Életmód

Monogám kapcsolat: használjunk óvszert?

  • Szerző:nuus
  • 2019.07.10 | 12:18

Monogám kapcsolatban gyakran döntenek a párok a fogamzásgátló tabletta mellett, azonban ez nem véd a szexuális úton terjedő betegségek ellen.

(kép: Pixabay)

A döntés csak rajtad és a párodon múlik. Sok olyan szexuális úton terjedő fertőzés létezik, ami tünetmentes. Ez azt jelenti, hogy megfertőződhetsz és a fertőzést tovább is adhatod anélkül, hogy észrevetted volna. Vannak más, nemi úton terjedő betegségek is, melyek csak évek múltán mutatnak tüneteket, ha mutatnak egyáltalán. Például hormonális- vagy életmódváltozás után, stressz hatására – hangsúlyozza a KamaszPanasz.hu.

A herpesz és a HPV is lehet tünetmentes, de a chlamydia, a gonorrhea, és a szifilisz is bizonyos szakaszaiban. A HIV-nek akár 10 éves lappangási időszaka is lehet, mielőtt a tünetek (akár AIDS is) megjelennek. Azonban az ellenanyagok egy vizsgálat során kimutathatóak 6 hónapon belül, ezek mutatják a vírus jelenlétét a szervezetben. Jelenleg sajnos azonban nincs gyógymód a herpeszre, a genitális szemölcsre és a HIV-vírusra sem.

Amellett, hogy a HIV tesztet a partnered elvégeztette, még megvizsgáltathatná magát a tünetmentes gonorrhea-ra, szifilisz-re és chlamydia-ra is.

A fentieket tudomásul véve üljetek le és beszélgessetek a kérdésről, döntsétek el, mennyire fontos a kényelem és a biztonság, majd hozzátok meg a döntést együtt! Dönthettek úgy is, hogy elvégeztetitek a vizsgálatokat a végleges döntés előtt. Választhattok más fogamzásgátló módszert is a tablettán kívül. Továbbra is használhattok óvszert addig, amíg késznek nem érzitek magatokat a gyermekvállalásra. Győződjetek meg róla, hogy egyikőtök sem fertőződött meg. Tekintettel arra, hogy egyik fogamzásgátló módszer sem 100%-os, a legbiztonságosabb, ha mind a ketten védekeztek külön-külön (fogamzásgátló tabletta és óvszer egyszerre).

Forrás: Napidoktor.hu

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Egészség
Úgy tűnik, hogy a 100 az új 80
  • szerző:nuus
  • 2019. 12. 09.