Életmód

Ez a 101 éves neurológus még mindig aktív: ez a napi étrendje!

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.08 | 10:18

Nem eszik szuperételeket, de egy-egy martini péntekenként belefér.

A 101 éves neurológus, Dr. Howard Tucker máig aktív, és nem is tervezi visszavonulását: szerinte a nyugdíjazás “a hosszú élet ellensége” – ahogyan ezt a mindbodygreen podcastjében hangsúlyozta. A szakember nem csupán élvezi a munkáját, de több hobbija is van: rendszeresen mozog, heti szinten társasozik ifjabb barátaival, akik – állítása szerint – “fiatalon tartják”.

De vajon mi a titka az öregnek? Mi az, amit egy átlagos napon eszik? Meglepő módon az étrendje meglehetősen egyszerű, nem szerepelnek benne különleges szuperélelmiszerek sem – lássuk, mi szerepel mindennapi menüjén.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

mindbodygreen (@mindbodygreen) által megosztott bejegyzés

Reggeli

Mindig gyümölcsöt fogyaszt reggelire – bármit, ami az adott évszakban éppen szezonális.

“Téli időszakban a citrusféléket, nyáron pedig a dinnyét kedvelem”

– osztja meg Tucker.

“Szeretem a málnát, de a feleségem nem, úgyhogy azokat csak melléteszem a tányérra.”

A gyümölcsöket felszeleteli és tányérra rendezve fogyasztja, mellé pedig 2%-os tejet iszik. Néha esznek reggelire gabonapelyhet is, de a gyümölcs mindig a reggeli alapja.

Mivel a kávét számos krónikus betegség, például az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével társították, Tucker és felesége inkább a teát részesíti előnyben.

“Néhányan azt mondják, hogy a tea jobb, mert kitisztítja az ereket, mások szerint a kávé a jobb választás. Egyszerűen nem szeretem a kávé ízét, ezért teafogyasztók vagyunk.”

– jegyzi meg.

Ennyi az egész.

Ebéd

“Tudod mit, általában kihagyom az ebédet”

– jegyzi meg Tucker. Ezzel együtt sem ajánlja mindenkinek az étkezés kihagyását, fontos meghallgatni testünk természetes éhségjelzéseit. Ha valaki lassú vagy álmosnak érzi magát, mindenképpen érdemes időt szakítani az evésre. Tucker úgy érzi, hogy elegendő energiával rendelkezik a nap folyamán anélkül is, hogy ebédelne.

Vacsora

A legmeglepőbb étel Tucker menüjén? A péntek esti martini.

“Miután hazaérek a kórházból és a feleségem is befejezi a munkát, leülünk és élvezzük az életet a balkonon egy-egy martinival”

– osztja meg.

Ez nem mindennapi kényeztetés, de boldoggá teszi, és a boldogság elengedhetetlen része a hosszú életnek – állítja.

“Vacsorára általában halat és sok zöldséget eszünk”

– teszi hozzá Tucker. Időnként fogyasztanak húst is, de leggyakrabban a tenger gyümölcsei kerülnek az asztalra. A mediterrán diéta összefüggésbe hozható az életkor meghosszabbításával.

Desszert

“Ritkán fogyasztunk süteményt vagy pitéket desszertként. Néha kicsit “csalunk” és eszünk egy kis fagyit”

– mondja Tucker.

“Néha eszünk egy-egy gyümölcsöt, de többnyire inkább semmit.”

Ahogy látjuk, Tucker hétköznapi étrendje meglehetősen egyszerű, nincsenek benne különleges szuperélelmiszerek. Néha bevet néhány élénkítő trükköt (például a már említett martinit), de ezek az apró élvezetek teszik boldoggá. Márpedig a kutatások is igazolják: a boldogság a hosszú élet titka.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló