Életmód

Tényleg gáz, ha este 7 után vacsorázunk?

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.27 | 09:05

Késő este, gyakran éjszaka több millió ember eszik szívesen, márpedig ez az ártalmatlannak tűnő szokás jelentősen növeli a szívinfarktus, a stroke és egy sor egyéb szív- és érrendszeri betegség kockázatát.

(kép: Pixabay)

A problémát az okozza, hogy étkezés után a testünk éberré válik, hogy az élelmiszereket fel tudja dolgozni, márpedig késő este már inkább lazítania kellene, hogy felkészüljön az éjszakai pihenésre.

Egészséges esetben egy átlagember vérnyomása 10 százalékkal csökken, amikor lefekszik aludni. A 700 magas vérnyomással küzdő ember bevonásával készült kutatás ugyanakkor bizonyította, hogy ha lefekvés előtt két órával még esznek ezek az emberek, a vérnyomásuk magas marad.

Ennek oka a szakértők szerint az, hogy amikor az ember eszik, a szervezet stresszhormonokat bocsát ki, ami igen ártalmas lehet akkor, amikor épp pihenni készülnénk. Léteznek olyan emberek is, akiknek a vérnyomása nem csökken, amikor aludni mennek, ami pláne para lehet.

„Azok, akik lefekvés előtt két órával még esznek, nagyobb eséllyel néznek szembe azzal, hogy nem csökken a vérnyomásuk lefekvéskor, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent” – mondja a kutatást vezető Dr Ebru Özpelit, a török Dokuz Eylül Egyetem munkatársa.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Divat
Szexi lányok jelmezben
  • szerző:nuus
  • 2018. 07. 18.
A következő cikkek betöltése folyamatban...