Életmód

Tragikus hírek – újabb élelmiszer ára emelkedik az egekbe

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.28 | 18:18

Hiánycikk lesz a kávé!

Vietnamban egyre jobban tejed a koronavírus delta variánsa, ami miatt a kormány újabb szigorításokat vezetett be: a vírusfertőzések megugrása miatt lezárva tartja Ho Si Minh-várost, az exportközpontokat, és szigorú korlátozások vonatkoznak a belföldi utazásra is, pont az ország középső felföldjeinek néhány kulcsfontosságú termőterületén.

Koffein-függőség

A kereskedők és a beszállítók szerint az exportőröknek nehézséget okoz a kávébaboknak a kikötőkbe történő szállítása. Ez csak tetézi azt a sor már fennálló logisztikai problémát, mint például a konténerek égető hiánya és az emelkedő fuvardíjak – írja a Straits Times.

Kereskedelmi csoportok, köztük a Vietnami Kávé-Kakaó Szövetség, petíciót nyújtottak be a kormányhoz, hogy enyhítsen a korlátozásokon, amelyek szerintük késedelmeket okoznak, növelik a költségeket és a szállítókat annak a kockázatnak teszik ki, hogy a késedelmes szállítás miatt kártérítést kell fizetniük a vevőknek. Válaszul Nguyen Van The közlekedési miniszter a héten utasította az ország déli részén működő hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a mezőgazdasági termékek, például a kávé és a rizs szállításának megkönnyítése érdekében.

A kávé világpiaci ára a Dél-Amerikából Ázsiába irányuló szállítások növekvő veszélyeztetettsége miatt emelkedett. A prémium arabica fajtát termesztő Brazíliában idén szárazság és fagy pusztította a termést, ami a Vietnamban és Indonéziában általánossá vált logisztikai problémákat tetézte. Bár néhány pörkölő úgy döntött, hogy a brazíliai termést tönkretevő fagy után átáll az olcsóbb, Vietnamból származó robusztababra, az emelkedő árak és a szállítási gondok miatt ez a lehetőség most már sokkal kevésbé vonzó.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
20 indok, miért jó szexelni
  • szerző:nuus
  • 2021. 10. 03.
Zene
Budapesten koncertezik a Tool
  • szerző:nuus
  • 2021. 09. 27.