Életmód

Királyi menüsor: ezt ették II. Erzsébeték a budapesti látogatásuk során

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.09 | 18:48

Megtekintették az Operaházban a Csipkerózsika balettet, kirándultak Kecskeméten és Bugacon, illetve ebédeltek a Gundel étteremben.

1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására Magyarországra érkezett II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, a 99 éves korában 2021-ben elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg. Erről a menüről számolt most be a Gasztrorégész.

A Gundelben elfogyasztott menü volt az egyetlen ünnepélyes alkalom a négy napban, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta. A jeles eseményre május 5-én déltájban került sor. A szűk körű  díszebéden megjelent a kormány három minisztere is: Jeszenszky Géza, Mádl Ferenc és Kádár Béla, mindhárman feleségük társaságában, valamint Kodolányi Gyula címzetes államtitkár, Katona Tamás államtitkár és Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is.

A „Négykoronás” fantázianévre keresztelt ünnepi ebéd során előételnek lazacot szolgáltak fel magyar spárgával, ezt galambesszencia követte. A főétel borjú szűzpecsenyéből készült, ehhez papírvékony burgonyakoronácskát kínáltak, magyar vadrizzsel töltve, és libamájjal töltött kucsmagombát. Az édesség vékony, ropogós tésztából sütött korona volt, amelyet igazi, illetve parféból formált eprek díszítettek.

Ehhez jött még, hogy a saját mádi pincéből származó Gundel borok mellett

asztalra került egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték”.

Fotó: Népszabadság / Arcanum

Az „előadás” előtt a konyha 10 próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. A Daily Mail brit napilap például örömmel konstatálta, hogy az egykor Európa élvonalába tartozó, ám a szocializmusban a mezőnybe beleszürkülő Gundel vendéglő a rendszerváltozást követő tulajdonosváltás után ismét régi fényében tündököl.

Az esemény további részleteit a Gasztrorégész.hu-n olvashatod el.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló