Életmód

Van egy Instagram-oldal, ami megbízható segítséget nyújt, ha szorongással vagy depresszióval küzdesz

  • Szerző:nuus
  • 2020.09.19 | 17:20

Magas pulzus, halálfélelem, izzadó tenyér? Akkor a Mélylevegő Projekt hozzád is szól.


A Facebookon és Instagramon elérhető Mélylevegő Projektet három pszichológus hallgató és grafikus barátjuk hozták létre, hogy a szorongásról és hangulatzavarról közérthető módon szóljanak mindenkihez, aki tájékozódni szeretne. Grafikáikon információt adnak a különböző mentális eredetű betegségekről, és kapaszkodókat adnak mind az elszenvedőnek, mind a környezetének.

A szeptember 10. és október 10. közötti időszakot az öngyilkosság témájának szentelik: mivel hazánkban minden ötödik ember küzd depresszióval, és az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon az egyik legmagasabb az öngyilkosok száma, úgy érezték, fontos, hogy ebben a kérdésben edukálják követőiket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

💡Egy korábbi posztunkban megtudhattad, hogy az öngyilkosságot fontolgató személy milyen szándékát jelző figyelmeztető jeleket ad a környezetének. Ez a poszt pedig abban ad útmutatást/segítséget, hogy hogyan beszélj valakivel, akinél az öngyilkosság szándékának előjeleit látod. 🔎Ha valakin észreveszed az öngyilkossági szándék jeleit, akkor számos kérdés felmerülhet benned. Mondjak-e valamit? Ha igen mit és hogyan? Mi van ha megbántom vagy elijesztem? Először is fontos tisztázni, hogy természetes, hogy félünk ettől a helyzettől. Azonban, ha valaki bármilyen figyelmeztető jelet küld a környezet felé, akkor azonnali segítségre van szüksége. Ha bizonytalan vagy abban, hogy valakinek öngyilkossági gondolatai vannak-e, a legjobb, ha egyszerűen rákérdezel.Az öngyilkossági gondolatokkal küzdő személy számára az a lehetőség, hogy valakivel beszélhet nyomasztó érzéseiről megkönnyebbülést jelenthet számára, enyhülhet magányosság érzése. Tedd ezeket: ✅Tedd nyilvánvalóvá, hogy törődsz vele, hogy nincs egyedül. ✅Figyelj. Hagyd, hogy megossza elkeseredését és haragját. ✅Legyél együttérző, ítéletmentes, türelmes, nyugodt, elfogadó. ✅Adj reményt. Biztosítsd arról, hogy a segítség elérhető és az öngyilkossági gondolatai átmenetiek. Add tudtára, hogy az élete fontos a számodra. Ezeket ne tedd: ❌Ne vitázz vele! Kerüld az olyan mondatokat, mint például: “Annyi minden van, amiért élned kell“, “Az öngyilkosságod fájni fog a családodnak” vagy “Nézd a derűsebb oldalt”. ❌Ne ess kétségbe, ne tarts “kiselőadást” az élet értelméről, ne mond azt, hogy az öngyilkosság rossz. ❌Ne ígérj titoktartást. ❌Ne adj ötleteket a probléma megoldására, ne adj tanácsokat. ❌Ne hibáztasd magad. Nem “hozhatsz” rendbe senkit, nem gyógyíthatod meg valakinek a depresszióját. Barátod boldogsága vagy boldogtalansága nem a Te felelősséged. (Forrás: Metanoia.org) #melylevegoprojekt #depresszió #depresszio #ongyilkossag #öngyilkosság #ongyilkossagmegelozes #krizis #stop #mentálisegészség #pszichológia #pszichologia #pszichológus #instapszichológia #magyar #magyarig #magyaridezet #mik #pszinapszis #instahun #szorongás #szorongas #motivacio #fejlődés #inspiráció #gondolatok #irodalom #magyarinsta

Mélylevegő Projekt (@melylevegoprojekt) által megosztott bejegyzés,

“A magyar társadalmat leginkább érintő területeket célozzuk meg.

Fontosnak tartjuk, hogy posztjaink túlmutassanak a pszichológiai ismeretterjesztésen, így a hangulatzavarok és a kapcsolódó tünetek, illetve tünetegyüttesek ismertetésén felül olyan technikákat is mutatunk, amik menedzselhetőbbé tehetik az érintettek mindennapjait.

Ugyanakkor a hozzátartozókhoz is szeretnénk szólni, akik gyakran bénító tehetetlenséggel követik végig szerettük szenvedését. Bármit megtennének értük, de a szükséges információk hiányában nem tudják, hogyan is lehetnek az érintett segítségére. Épp ezért időről időre olyan tippekkel érkezünk, amikkel ők is kibővíthetik eszköztárukat, hogy megfelelően tudják támogatni a szeretteiket” – mondták el a projekt kapcsán.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló