Életmód

A kérdés, ami mindenki foglalkoztat: miért alszanak el a pasik szex után?

  • Szerző:nuus
  • 2019.10.11 | 06:40

Az mondjuk még a jobbik eset, ha csak utána alszanak el, és nem közben.

Azok a fránya hormonok

A kellemetlen szituáció az orgazmus miatti hormonális változások eredménye. Az orgazmust követően a férfiak és a nők esetében is oxytocin, prolaktin, endorfin, valamint gamma-amino-vajsav (GABA) szabadul fel. Ezek a kémiai anyagok járulnak hozzá az orgazmus gyönyöréhez.

Jóllehet, a kémiai anyagok egyenlő mennyiségben rejlenek mindkét nem esetében, mindenki tudja azonban, hogy a srácoknak gyakrabban van orgazmusa. Az oxytocin hormon jól ismert szerepei közé tartozik az anyai viselkedésre történő felkészítés, az anyaméhizom-összehúzódások stimulálása a szülés során. Egy tanulmányban kimutatták, hogy az oxytocin válthatja ki a kielégült érzést, majd az álomba zuhanást a vad hancúrozás után.

(kép: Pixabay)

A prolaktin szintén szerepet játszik a „szex-alvás rejtvényben”. A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődik, és legismertebb funkciója a tejtermelés serkentése. A prolaktin enyhíti az orgazmus utáni szexuális vágyat, s ezt közvetíti az agy felé is. Az alvás során a prolaktin-szint megemelkedik. Ez a kémiai anyag tehát szintén „bűnös” lehet abban, hogy a pasik elalszanak szex után.

Az endorfinnak és a gamma-amino-vajsavnak (GABA) szintén nyugtató hatása van. Elmondhatjuk, hogy az orgazmus a férfiak esetében kifelé áramló energiát, míg a lányok esetében befelé áramló energiát termel.

Kemény munka?

Végül, de nem utolsó sorban itt van a kezdő gondolat, miszerint a fiúk azért alszanak el az orgazmus után, mert olyan keményen teljesítettek.

Nos, a szexuális együttlét közbeni erőkifejtés kimeríti az energia készleteket, melynek következtében a srácok elálmosodnak. Mivel a fiúknak nagyobb izomtömegük van, mint a csajoknak, ezért ők szex után jobban elfáradnak. És amiatt, hogy a lányoknak nincs minden együttlét során orgazmusuk, ezért náluk nem szabadulnak fel minden esetben azok a hormonok, melyekről fentebb esett szó.

Forrás: Napidoktor

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló