Életmód

Télapó? Mikulás? Jézuska? Ki hozza a karácsonyi ajándékot?

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.12 | 12:26

Manapság mindenki Santa Claust ismeri, de ő inkább Mikulás vagy Télapó. A gyerekeknek ugyanakkor emlegetik a Jézuskát is, mint aki az ajándékot hozza. Hogy is van ez? Itt egy hiánypótló térkép, hogy eligazodjunk Európa ajándékozói közt.

Mielőtt amerikai hatásra a piros ruhás, kövérkés Santa Claus vált volna a legelterjedtebb karácsonyi figurává, egészen színes képet mutatott Európa, már ami a karácsonyi ajándékozókat illeti. A nyelvészeti érdekességekre és térképekre specializálódott Jakub Marian erről is készített egy remek, informatív térképet nekünk:

christmas-gift-bringers-europe
(forrás: jakubmarian.com – a linkre kattintva megnyílik nagyobban is)

Ami magyar szempontból érdekes: mi az osztrákokkal, svájciakkal, csehekkel és szlovákokkal együtt a délnémet régióhoz tartozunk: a magyar gyerekeket megajándékozó Jézuska egyértelműen a Christkind, vagyis a gyermek Jézus megfelelője. Székelyföld kilóg ebből, ott az Angyal hozza az ajándékot.

Mikulás nálunk is van, de ő Miklós napján, december 6-án hoz ajándékot. Nyugat-Európában viszont a szent püspök figurája olvadt össze a karácsonyi ajándékhozó öregember (észak-német területen Weinachtsmann, angol nyelvterületen Father Christmas) alakjával, ebből lett aztán az amerikai Santa Claus.

A Télapó szó talán létezett a második világháború előtt is, de egyértelműen szovjet/orosz hatásra terjedt el nálunk, mint ajándékozó: őt eredetileg Gyed Moroznak hívták.

A legérdekesebb ajándékozók Skandináviában vannak: karácsonyi gnómok, manók. Spanyolországban részben még mindig a három királyok (a spanyolban és egyébként minden normális biblia fordításban mágusok, varázslók) hozzák az ajándékot, január elején. Görögország is kakukktojás, ott Szent Bazil ajándékozza meg a gyerekeket, szintén január elején.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló