Életmód

Újévi fogadalom helyett 9 ötlet, hogy kreatívabb légy 2022-ben

  • Szerző:nuus
  • 2021.12.27 | 09:48

A kreativitás – akárhány éves is legyél – mindig fejleszthető. Agyunk jobb féltekéje játékos, eredeti megoldásokat kínál, színes, gyógyító hatással bír és segít igazán önmagunk lenni. Sajnos a mindennapok taposómalmában (ó, ez klisé volt) gyakran elhallgat a kreatív énünk, hiszen a precíz munkavégzés szabálykövetést igényel. Az év végi hajtásban azonban szükséged van arra, hogy újra feltöltődj, teljes és egész legyél. Íme, néhány tipp, hogy 2022-ben kreatívabb legyél, mint valaha...

Próbálj ki új dolgokat…

Egy hónapon keresztül minden héten jelölj ki egy napot, amikor valami új kaját kóstolsz meg. Válassz egy egzotikus gyümölcsöt, amit még soha nem kóstoltál, ugorj be a barátnőddel egy frissen nyílt étterembe, ha szeretsz főzni, készíts el egy új, különleges receptet otthon. Nem az a lényeg, hogy ízlik-e az új íz, hanem az, hogy kiléptél a megszokottból, keresed az új élményeket – és ha hiszed, ha nem, ezzel az agyad kreatív szegletét is stimulálod. 

Búj egy kicsit más bőrébe!

 Nézz szét a példaképeid között: válassz valakit, akit nagyon tisztelsz számtalan pozitív tulajdonsága miatt. Nem kell feltétlenül létező személynek lennie, lehet akár egy mesehős vagy filmkarakter is. A lényeg, hogy felnézz rá. Első körben ülj le, és kötetlen formában, a saját stílusodban írd össze magadnak, miért tiszteled az illetőt. Ezután gondolj egy olyan problémára, ami régóta sakkban tart: vajon a te valós vagy képzelt hősöd hogyan oldaná meg a helyzetet? Milyen döntést hozna, ha ugyanazok a körülmények állnak rendelkezésére, amikben te mozogsz épp? Melyik utat választaná? Természetesen nem lehetsz más, és ez nem is cél, de jó néha egészen más szemszögből látni a dolgokat.

Ismerd meg a múltat, hogy megértsd a jelent!

Készítsd el a családfádat, méghozzá fotókkal, rajzokkal illusztrálva. Tapasztalatból tudom, hogy ez az élmény sokat tesz a személyiségedhez, önismeretedhez: egyrészt leülsz beszélgetni a családtagjaiddal, rokonaiddal, másrészt pedig észreveszed azokat az évtizedek, évszázadok óta ismétlődő mintákat a családodban, amelyek mindennapi viselkedésedet és gondolkozásodat észrevétlenül alakítják, befolyásolják. A legjobb, ha fotókat is szerzel, esetleg lerajzolod, hogyan képzeled el az ükmamádat vagy az ősapádat. meg fogsz lepődni az életedet érintő összefüggéseken, amikről eddig nem tudtál – mindez pedig erőt ad és inspirál!

Fejleszd az intuíciódat!

Keress egy képet a neten, amin emberek vannak vagy egy gyönyörű táj. Helyezkedj bele a képen szereplő alakok gondolataiba: mi járhat az agyukban, mit érezhetnek? Mit csináltak a következő pillanatban? Hogyan néz ki az otthonuk, a családjuk? Engedd el a fantáziádat! Velem egyszer meglepő dolog történt: a buszon mellettem utazott egy teljesen kortalannak tűnő, neohippi ábrázatú pasi. Ösztönösen találgatni kezdtem, hogy vajon milyen helyen élhet, mivel foglalkozhat. Egy évvel később a baráti társaságunk egyik tagja bejelentette, hogy egy kis faluba hívott minket házibulira a bátyja haverja: kiderült, hogy a buszos fickó volt az, aki egy nepáli templomnak berendezett kúriában él a falu szélén… Pontosan, ahogy egy évvel korábban elképzeltem!

Használd a fantáziádat!

Gondolj a gyerekkori kedvenc mesédre, történetedre. Válassz ki egy szereplőt vagy éppen magát a főhőst, és a kedvenc epizódodat írd meg az ő szemszögéből. Például hogyan élte meg a vadász, hogy Hófehérke életére kellett volna törnie? Akár meg is változtathatod a sztorit, hogy érdekesebb legyen: például mi történt volna, ha Kuka szerelmes lesz a gonosz mostohába? Ezek csak példák, de persze akár kedvenc filmedből vagy könyvedből is készíthetsz kötetlen, játékos fanfictiont, ami segít feldolgozni bizonyos problémákat és utat nyit a kreativitásnak. 

kép: Gracia Dharma, Unsplash

Figyelj a benned élő örök gyerekre!

Van olyan probléma az életedben, ami most szinte megoldhatatlannak látszik? Képzeld el, hogy újra hatéves gyerek vagy. A kicsik agya elképesztően rugalmas, szabad, mentes a berögződésektől és általában még a korlátozó hiedelmektől is. Mit mondana a hatéves éned a jelenlegi gondodra? Nevetne, átölelne, nem is törődne vele? Esetleg cselekvésre buzdítana? Sokszor hajlamosak vagyunk túlbonyolítani az életünket, holott a megoldás egyszerűbb és kézenfekvőbb, mint hinnénk.

Ébreszd fel a művész-énedet!

 Mikor rajzoltál, festettél, énekeltél, írtál, gyurmáztál, táncoltál, dekoráltál, barkácsoltál utoljára? Mikor szavaltad el a kedvenc versedet, öntöttél valamit agyagból, főztél különleges, egzotikus kaját, készítettél művészi képeket? Mikor kötöttél, hímeztél, varrtál bármilyen egyedi holmit? Ha még nem próbáltad ezek közül valamelyiket, a YouTube-on rengeteg oktató videót találsz, amelyek segítenek elindulni. Vágj bele, próbáld ki magad – ezzel stimulálod agyad jobb féltekéjét, tehát a kreativitásodat.

kép: Roselyn Tirado, Unsplash

A meditáció motivációt hoz

Meditálni azért jó, mert megnyugszunk, felfrissülünk, energiával töltődünk, befelé figyelünk, mindez pedig segít megtalálni, mi az, ami éppen fontos az életünkben. A szavak sokszor félrevisznek bennünket, az intuíció viszont a siker egyik alapfeltétele – megéri fejleszteni. A meditáció abban is segít, hogy a sokszor unalmas, ingerszegény feladatokat is türelemmel tudjuk kezelni, ami elengedhetetlen a hétköznapi életben. Ha „csak úgy vagyunk”, egy egészen teljes létállapotot tapasztalunk meg, amikor nem küzdünk és harcolunk, hanem hagyjuk, hogy a dolgok megtörténjenek. Paradox módon viszont éppen ez az, ami később segít abban, hogy aktívak legyünk: a plusz energia, a letisztultabb rövid- és hosszú távú célok extra motivációt hoznak magukkal. Egy másik kulcsszó a végén a fókusz: képessé válunk összpontosítani, összeszedetten, átgondoltan és türelmesen viselkedni.

Teremtsd a jövődet tudatosan naplózással

Írj naplót a múlt helyett a jövőről! Képzeld el az ideális jövődet, benne célokkal és álmokkal, amelyeket szeretnél megvalósítani. Írj titkos naplót jelen időben, kijelentő módban, mintha az abszolút valóságod lenne mindaz, amiről írsz. A folyamat segít tisztázni a vágyaidat, és a tudatalattid számára megteremtik a szilárd bázisát a megvalósításnak. Nyugodtan hunyd le a szemed, és vessz el a részletekben: az illatok, a hangok, az érintések elevenedjenek meg előtted. Nyugi, elég, ha a tudatod tisztában van azzal, hogy ez játék, a tudatalattid ettől még ugyanúgy boldog lesz és törekedni fog a megvalósításra! 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló