Életmód

Végre: egyre több a „zölden karácsonyozó”

  • Szerző:nuus
  • 2019.12.27 | 15:48

A Jófogás felmérése rámutatott: egyre többen figyelnek oda a környezetükre az ünnepek alatt is.

Pexels

Az ünnepi csomagolási szokásokkal kapcsolatos felmérést csaknem tízezer Jófogás-felhasználó töltötte ki. A válaszadók nagy része karácsonykor is fontosnak tartja a környezetvédelmet, és odafigyel, hogy ilyenkor se terhelje jobban a környezetet. Egyre többen vannak, akik idén először erre is szeretnének jobban odafigyelni, és közösen csökkenteni a decemberben keletkező csomagolási hulladék mennyiségét.

A december elején elvégzett felmérésben a tavalyi eredményekhez képest fontos változásra is fény derült: 2018-hoz képest 13 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik idén már nem tervezik egyszer használatos papírba vagy műanyagba csomagolni a karácsonyi ajándékokat. Az is mindenképpen örömteli, hogy a csomagolóanyagok a felmérés szerint elsősorban a szelektív hulladékgyűjtőkben landolnak (55%), vagy azokat a legközelebbi ünnepi alkalommal újra felhasználják (35%). Viszont még így is minden tizedik ember úgy dönt, hogy ez nem az ő gondja, így a kommunális hulladék közé kerülhet olyan anyag is, amit egyébként könnyedén újra lehetne hasznosítani, ezzel is csökkentve a környezetterhelést.

via GIPHY

A Jófogás azt is megkérdezte a felhasználóitól, hogy a fenntartható, zöld szemlélet terjedése ellenére miért tartják fontosnak az ajándékok becsomagolását. A válaszadók 36%-a elsősorban az esztétikai okokat jelölte meg, szerintük ugyanis az ajándék szebben fest becsomagolva. A megkérdezettek egyharmada ezzel szemben úgy gondolja, hogy a csomagolás mutatja meg igazán, hogy törődött az ajándékkal, míg 22%-uk szerint egyenesen udvariatlanság csomagolás nélkül másnak ajándékot adni. A válaszadók 6%-a pedig nemes egyszerűséggel szeret csomagolni.

A „csomagolásrajongók” viszont számos alternatíva közül tudnak választani, hogy kiváltsák a hagyományos értelemben vett csomagolóanyagokat. Be lehet szerezni 100%-ban újrahasznosított csomagolópapírt: a környezetbarát, barna papírra akár személyes üzenetet is írhatunk vagy egyedi mintát rajzolhatunk. Választhatunk papírtáskát, amit egy következő ünnepi alkalom során újra felhasználhatunk. De érdemes a már nem használt cipős dobozt, újságpapírt vagy képregényt is felhasználni, a ragasztó- és műanyagszalagot pedig mellőzni.

Ha fontos számunkra bolygónk jövője, tudassuk szeretteinkkel is, hogy nem csak az ajándék becsomagolásával tudják a törődésüket kifejezni, és egyáltalán nem udvariatlan dolog, ha a karácsonyi ünnepek során is odafigyelünk arra, hogy csökkentsük az ország- és világszerte keletkező hulladék mennyiségét.

Kiemelt kép: Pexels/ freestock.org

Ragazze


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló