Design

Ez aztán tartós: bőrt hordanál, de vegán vagy? Neked készül kókuszrostból a Malai cipő!

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.04 | 12:48

Végre olyan indiai termékekről is hallani, amelyek védik a környezetet!

Ha eleged van a fast fashion-diktálta, eszement tempóból, és fontos számodra a fenntarthatóság, ráadásul a levágott állatokat is sajnálod, akkor neked való a Malai. Ez a délnyugat-indiai márka bőrszerű anyagokat használ, melyek kókuszrostból készülnek. Kerala államban székel a cég, mely vegán alternatívát kínál a bőr helyett.

Az ázsiai országban pörög a bőripar, ám a hatalmas környezetszennyezésért is ez az ágazat a felelős. Ezt kívánja ellensúlyozni a Malai – a helyi kókuszipar hulladékának újrahasznosításával: egy biokompozit bőrhelyettesítő kifejlesztésével, mely fenntartható, és bakteriális cellulóz technológia felhasználásával készül.

Az ötlet Zuzana Gombosova és Susmith Suseelan fejéből pattant ki: a szlovák lány Londonban tanult designt, majd Bombaybe ment dolgozni, ahol találkozott a férfivel. Az új alapanyagokat kutató tervező lányt a mikroorganizmusok kiaknázhatósága foglalkoztatta, a fenntarthatóságot szem előtt tartva.

A kókuszvízzel történő, bakteriális cellulóz növesztésbe a gépipari designer srác is be tudott kapcsolódni:

Susmith csatlakozásával felgyorsultak az események. Hulladékot vettünk alapul, mert errefelé rengeteg kókuszolaj-sajtoló van, aminek a melléktermékét az előnyünkre fordíthattuk. Kísérletezni kezdtünk a kókuszvízben szaporodó baktériumokkal, és egy kézzel fogható anyagot kaptunk.

A kísérleti cellulóz tulajdonságai még a folyamat elején nem látszottak egyértelműen – fogalmuk sem volt, mi fog kikerekedni az egészből.

Akár csomagolóanyag is készülhetett volna a masszából. Aztán egyre inkább úgy tűnt, hogy bőrszerű lesz, ami létrejött. A következő fázis arról szólt, hogy olyan erős és rugalmas anyagot kapjanak, amilyenek az állati eredetű termékek. Majd biológiailag lebomló, vegán, vízálló, rugalmas, papírra és bőrre egyaránt emlékeztető termékek sora készült el, vegyszermentes körülmények között.

A barna kókusz sterilizált, tápláló vizébe baktérium-kultúrát raknak, majd két hétig hagyják növekedni a cellulózt. Zselészerű réteg keletkezik a felszínen, amit aztán további, kímélő eljárásoknak vetnek alá. Banán- és kenderrosttal is ellátják némelyik mintát, majd megnyújtják, kiszárítják, lágyítják és vízállóvá is teszik, számol be a Homegrown.co.in.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló