Külföld

India 2022-re kivonja a használatból az egyszer használatos műanyagokat

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.06 | 12:52

Narendra Modi miniszterelnök ezen kívül határozott lépéseket tenne a tengeri szemét ellen is.

(kép: AFP PHOTO / NARINDER NANU)

India a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasága és egyben második legnépesebb országa is, 1,3 milliárd ember mindennapi élete viszont jelentősen megterheli a környezetet, úgyhogy a dél-ázsiai szubkontinens egyben a világ egyik legszennyezettebb helye is. Az utóbbi pár hónapban több ország is bejelentett, hogy határozott lépéseket tesz a környezetszennyezés, és főként a műanyagok természetbe kerülése ellen, hozzájuk pedig most elég erős vállalásokkal csatlakozik India:

Narendra Modi miniszterelnök bejelentette, hogy az ország betilt és 2022-ig kivon a forgalomból minden egyszer használatos műanyagot. Nem csak a szívószálakat, nem csak a műanyag evőeszközöket, hanem mindent.

Ezzel együtt lépéseket tesznek a tengeri szemét mértékének drasztikus csökkentésére is. A hatalmas országnak 7500 kilométeres tengerpartja van, úgyhogy a rengeteg szemetük jelentős része jó eséllyel az Indiai-óceánban végzi. India számára azért lett égetően fontos a hulladékhelyzet kezelése, mert az ország lakosságának nagy része szegényes életkörülmények között él, őket pedig ha lehet, még jobban sújtja a környezetszennyezés. Az emberek lényegében megfulladnak a saját szemetükben, a rossz levegővel és a szennyezett ivóvízzel magukat mérgezik meg.

(kép: AFP PHOTO / CHANDAN KHANNA)

Az pedig külön ciki, hogy olyan történelmi helyszínek, mint például a Taj Mahal, szintén szeméttel vannak körülvéve. Erre külön kitér a mostani környezetvédelmi stratégia, szintén 2020-ig kereken 100 műemlék teljes megtisztítását tervezik az indiaiak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló