Vállalatok

Európa betiltaná a szívószálat és fülpiszkálót, jelenlegi formájában

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.30 | 10:33

Nem dobhatod el csak úgy az eldobhatót, az óceánok tisztasága a tét.

Európa bekeményít: az egyszer használatos műanyag áruk egész sorát szeretné betiltani. Ide tartoznak a jelenleg kapható szívószálak, az eldobható evőeszközök, tányérok és fültisztító pálcikák is. A korlátozás célja, hogy csökkentsük az óceánba kerülő, irdatlan mennyiségű plasztik hulladékot.

Tíz olyan, nem lebomló anyagból készült terméktípust tart nemkívánatosnak az Európai Bizottság, amelyek a tengerek és partok szennyezéséért közel 70 százalékban felelősek. Az Európai Parlament a tagországok bevonásával még pontosítani fogja a tervezetet, és mire életbe léphet az új szabályozás, addig akár 3-4 év is eltelhet.

via GIPHY

Nemcsak a fogyasztásra vonatkozna a változás, de a gyártó cégekre is: a hulladék kezelésének tetemes költségeibe illene beszállniuk az érintett vállalatoknak is. Illetve 2025-re a környezet védelmének egy új szintjét volna érdemes elérni: a műanyag palackok közel 90 százalékát be kellene gyűjteni, újrahasznosítási céllal.

Az ideális állapot úgy 2030-ra várható, és a folyamat addig évente nagyjából 3 milliárd euróba fog kerülni az érintett cégeknek. Viszont 30 ezer új munkahely is létrejöhetne, illetve 22 milliárd euró is megspórolható így, a környezetünk tisztán tartásával.

A Rethink Plastic Alliance szerint végre komoly előrehaladás következhet be a műanyag szennyezés elleni küzdelemben, viszont számos kritika is érte már a tervezett lépéseket.


Egyelőre például még nem kaptak a tagországok útmutatást, konkrétan hogyan is csökkentsék a szemetet, azon belül is az eldobható poharak és ételes dobozok számát. A környezetvédő szervezeteket tömörítő társaság szerint:

Bármilyen kicsi eredményre is jutnak így az egyes államok, azt fogják állítani, hogy már meg is tették a szükséges intézkedéseket.

A gyártók sem túl lelkesek: a cégeket képviselő Plastics Europe nagyjából egyetért a törekvés céljával, ám szerintük a sok szemétért inkább a hulladék gyűjtésével és feldolgozásával megbízott vállalatok felelősek.

A műanyag termékek betiltásával nem szűnnek meg a problémák. Illetve az alternatív megoldások lehet, hogy még kevésbé szolgálják majd a fenntarthatóságot.

Világszinten jelenleg mindössze a műanyagok 14 százaléka kerül csak összegyűjtésre, majd újrahasznosításra. Ez a szám a többi alapanyaghoz képest is riasztóan kevés: a papír 58, míg a vas 90 százalékban hasznosul újra.

A post shared by BYE BYE STRAWS (@byebyestraws) on

Kutatások szerint a jelenlegi ütemben haladva, 2050-re több műanyag lesz a tengerben, mint hal. Áprilisban egy bő 40 cégből álló csoport – köztük a Coca Cola, a Nestlé és az Unilever is – Angliában ígéretet tett a drasztikus változásra. Még márciusban a Starbucks kötelezte el magát a könnyebben feldolgozható csészék használata mellett, teszi hozzá a CNN Money.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló