Tudomány

Lisztkukacokkal segítének a tudósok a műanyagszemét újrahasznosítását

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.28 | 10:13

Bizarr ötlet, de szerintük működik, és akár már korábban is az eszükbe juthatott volna.

Forrás: 123rf.com

Azzal nem árulunk el újdonságot, hogy a műanyagszemét egyre nagyobb problémát jelent a környezetre és az ember egészségére is. A hulladék mennyisége évről évre csak növekszik, az Environmental Science & Technology-ban megjelent friss tanulmány szerint azonban a lisztkukacok jelenthetik a megoldást a probléma kezelésére.

Ezek a csöpp kis állatok ugyanis nemcsak megeszik a műanyagot, de képesek arra is, hogy azt lebontsák és szén-dioxiddá alakítsák át. Mindez egy 32 napos kísérlet végére nyert megállapítást, melynek során a kukacokat különféle műanyagokkal is táplálták, és a férgek 90%-a nemcsak túlélte azt, de közben az általuk felfalt műanyag 50%-át is alakították gázzá.

De a kukacoknak más előnyös tulajdonságuk is van. Egy francia kutató például kiváló minőségű fehérjét készített belőlük, amit aztán halak és különböző szárazföldi haszonállatok takarmányozosásra használt. Ami azért is jobb a hagyományos takarmánynál, mert annak előállítása a szén-dioxid kibocsátás 25%-át adja, míg ez az új módszer szinte teljesen szén-dioxid mentes, miközben az állatoknak ugyanolyan jó táplálék lehet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló