Gasztró

A kókuszolaj méreg – mondják a tudósok

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.17 | 07:46
  • trendindex: 2

És ezt nem brit tudósok mondják, hanem harvardi szakemberek.

Illusztráció: Pixabay.com

A keto diétát követők, a paleozók, a Whole30-azók étrendjében bombabiztos helye van a kókuszolajnak – sőt, azok is fogyasztják, akik lépést akarnak tartani a kajatrendekkel. Viszont már évek óta vitatott a kókuszolajt övező hype. Tele van telített zsírsavakkal. Az American Heart Association pedig 2017-ben egy közleményben kijelentette, hogy a telített zsírsavak megnövelik a szívmegbetegedések kockázatát, elzárják a vérereket.

Ezt támasztotta alá nemrég Karen Michels, a Harvard járványtani intézetének egyik professzora egy előadásában. Úgy véli, annak ellenére, hogy egészségesnek tituláljuk a kókuszolajat, a fogyasztása egészségügyi kockázatot vet fel. Hovatovább szerinte „ez a legrosszabb étel, amit ehetünk” mivel „színtiszta méreg”. Az előadásában kijelentette, nincs olyan tanulmány, amely a kókuszolaj jelentős előnyös hatásait bizonyítaná.

Nem kell viszont azonnal kidobnunk a doboz kókuszolajat – a vita még mindig nincs lezárva. Egy orvos, Mark Hyman például rajong az alapanyag előnyeiért, többek között, mert kiegyenlíti a hormonszintet, így támogatja a fogyást. Továbbá kutatások bizonyították, hogy a kókuszolajban található közepes láncú trigliceridek máshogy emésztődnek, mint egyéb telített zsírsavak.

Több kutatásra van szükség, hogy pont kerüljön az ügy végére. Addig is annyit tehetünk, hogy mértékkel fogyasztjuk a kókuszolajat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.