Divat

196 éve született a legnagyobb táskaforradalmár, Monsieur Louis Vuitton

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.04 | 15:22

Még ha nem is ismered a világ egyik vezető luxusmárkájának alapítójának munkásságát, a monogramját már bizonyára ezer közül is felismernéd.

Fotó: Getty Images / Scott Barbour

Az egymásba fonódó L és V betűk a divatház ikonikus védjegyei, amelyet anno Louis Vuitton fia, Georges Vuitton tervezett meg 1896-ban, azt remélve, hogy az egyedi minta kicsit felpörgeti majd a bőrönd-bizniszt.

Nem tévedett, 120 évvel később az egyik legismertebb logóként tartják számon.

Louis Vuitton egy darabig közvetlenül Napóleon feleségének dolgozott. 1854-ben alapította meg saját cégét Párizsban, a Rue Neuve des Capucines 4-es száma alatt, amely utazótáskák gyártásával foglalkozott. Mivel a vonat- és autómobil forgalom egyre elterjedtebbé vált, az üzlet is szárnyalni kezdett.

Valahogy így festettek akkoriban az utazóládák, ezek a márka 150. évfordulója alkalmából készültek – Fotó: Getty Images / Peter Kramer

A LV táskák hamar státuszszimbólummá váltak, de nem csak dekoratív külsejük miatt. Praktikusságuk is kiemelkedőnek számított a korban, vászonborításuk miatt víz- és ütésállóak voltak, hogy a lehető legjobban megóvják a belepakolt, méregdrága holmikat. A strapabíró, lapos utazóládák üzlete annyira felvirágzott, hogy 1885-ben megnyitotta kapuit az első londoni üzlet, 1860-ban pedig saját műhelyet építtetett, ahol az egyre jobb és praktikusabb modellek fejlesztése zajlott.

Néhány darab 2004-ből –
Fotó: Getty Images / Peter Kramer
Kanye West még a koncertjét is LV-ben tolta le – Fotó: Getty Images / Sean Gardner

Az örökös 1914-ben a Champs-Élysées-n egy hatalmas, utazási kellékeket forgalmazó áruházat nyitott, ami egyedülállónak számított a világon. A II. világháború után Európában, Amerikában és a Távol-Keleten több mint ötven Vuitton üzlet működött. A divatház legikonikusabb táskái lassan száz éves múltra lekintenek vissza, mégis a mai napig láthatjuk a női vállakon.

Keepall, Speedy, Alma és Noé – a legikonikusabb modellek mind a 30-as években születtek, de 2017-ben is azt üvöltik, hogy stílus.

Ezt a darabot Sarah Jessica Parker viselte 2004-ben – Fotó: Getty Images / Vince Bucci
A 70. Cannes-i Filmfesztivál tiszteletére készült ez a Da Vinci-inspirálta táska – Fotó: Getty Images / Christopher Furlong

Néhány érdekesség a márkával és a táskákkal kapcsolatban:

  • Nemcsak a logó, hanem a színkombináció joga is kizárólagosan illeti meg a Louis Vuitton divatházat. Ettől függetleül a piacon mozgó LV táskák 99%-a csak olcsó másolat.
  • A táskák fülei tehénbőrből készülnek, ezáltal világosbarnák, a széleket vörösre festik és sárga cérnával stoppolják. Néhány hét használat után a bőr elkezd besötétedni, ám ha ez nem történik meg, akkor a táska kétségkívül hamisítvány.

  • A LV táskák víz- és tűzállóak, többek közt ezért is olyan méregdrágák.
  • A Louis Vuitton párizsi üzleteiben feleannyiért lehet megvásárolni a táskákat, mint Kínában, ezért van az, hogy a turisták gyakran Franciaországig repülnek egy-egy darabért.
  • Sosem fogsz leárazást elcsípni az üzletekben. Ha egy éven belül nem tudják eladni a táskákat, akkor azok visszakerülnek a gyárba és megsemmisítik őket. Ezzel a drasztikus lépéssel az exkluzivitást próbálja megerősíteni a márka.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.