Divat

Miért van az, hogy valakinek vörös szakálla van, miközben barna a haja?

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.16 | 17:15

Már elég régen nyomasztott minket is a kérdés, de most végre megtudtuk az igazságot.

A Vice szerzője végzett az ügyben kitartó oknyomozást, amelyben egy kiemelkedően fontos tudományos kérdésnek járt utána, vagyis hogy miért van valakinek vörös szakálla, miközben barna haja van.

Már megint a genetika

Az újságíró egy holland, genetikával foglalkozó információs központnak, az Erfocentrumnak írt egy levelet, hogy megtudja a jelenség biológiai okát. Petra Haak-Bloem specialista válaszában elmagyarázta, hogy az emberi szőrzet színét meghatározó géneknek az a jellegzetességük, hogy nem határozzák meg az ún. domináns jellemzőket, hanem a különböző gének különböző módon befolyásolják egymást.

Vagyis ez azt jelenti pontosan, hogy ugyanaz a gén minden embernél más eredménnyel jelentkezik, például a különböző testrészeken teljesen eltérő színben nőhet meg a szőrzet. A testi jellemzők öröklésének mechanizmusa azért is ilyen bonyolult, mert a felmenők simán hordozhattak olyan fizikai tulajdonságokat (vagy azokat örökítő DNS-t), amik teljesen más jellemzőkkel bírnak.

Mindegy, csak a színe legyen vörös

A kétezres években jöttek rá, hogy az M1CR nevű génnek különösen fontos szerepe van a vörös haj kialakulásában, mivel ez a melanocortin nevű protein termeléséért felel. Ez a protein tehet arról, hogy valakinek rőt lesz a arcszőrzete. Azért azt még a genetikus kutató, Haak-Bloem is elismerte, hogy pontosan nem lehet meghatározni, hogy a véletlenszerű helyeken megjelenő vörösség hogyan jelenik meg a férfiakon, de azt mondta, hogy a legtöbb esetben akkor lesz valaki vörös szakállú, ha a génállományban megtalálható egy ilyen, mutálódott MC1R gén.

Szóval ezért van vörös szakálluk a barna hajúaknak. Nézzük meg például a Dextert alakító Michael C. Hall szakállát, ő az egyik ékes példája a jelenségnek.

Fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.