Divat

Honnan ez a karácsonyi csúnyapulcsi-őrület?

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.26 | 16:33

Ha te is olyan gyerek voltál, akinek a rémálma vált valóra, amikor a karácsonyfa alatt valamilyen ruhaneműt talált, a várva-várt játék helyett, akkor neked szól ez a cikk. Már a zokniktól is megborzongtál, de az igazi, övön aluli ütést a téli mintás, kötött pulcsik jelentették. Nagyon kínos volt minden pillanat, amikor műmosollyal, meglepett arcot imitálva kibontottad a gyanús formájú csomagot, majd félig elaléltan nyögtél ki egy „nagyon köszönöm” sóhajt.

De amire a sok, ilyen élményeken átesett gyerekből felnőtt lett, a nosztalgiát fokozatosan kezdte átitatni az irónia, ami végül robbanásveszélyes eleggyé állt össze. Olyannyira, hogy már nem necces egy ilyen pulcsit birtokolni, sőt – egymást érik a kifejezetten csúnyapulcsis események: bulik és közös futások, ahol egymás felsőruházatán kuncogunk.

A kezdetek

A második világháború utáni amerikai kertvárosokban megkezdődött a karácsony elüzletiesítése, és így: idealizálása is. Újfajta reklámok készültek, melyeken előtérbe kerültek ezek a bizonyos kötöttáruk. A XIX. század vége óta jelen lévő Jingle Bell-pulcsik most már nagy mellszélességgel hódítottak, az ünnepre készülődő családfők kötelező viseleteként.

Az idilli ötvenes évek férfiideálja enélkül a felső nélkül elképzelhetetlen volt. Ekkor még irónia sem tapadt a felszabadultan boldog, szabadságát családi körben töltő, kedves alakok köré.

Azok a nyolcvanas évek

Ami ezt az egyre inkább mézesmázossá váló nosztalgiát a feje tetejére állította, az természetesen a nyolcvanas évek lett.

via GIPHY

A The Cosby Show című teleregényben Cliff Huxtable úgy duplikálta magát, hogy „másik énje” rendre valamilyen rusnya pulcsiban jelent meg. A karácsonyi epizódok nem kis szerpet játszottak a ruhadarab új szintre emelésében. Több tengerentúli tévés karakter is felkapta a témát, meg a göncöt, Cousin Eddie és Clark Griswold is hópehely-mintás pulóvereket villantott.

via GIPHY

Mondanunk sem kell, ez a kereskedelmi forgalomra is kiugró hatást gyakorolt.

Had an amazing Christmas ❤️ I hope you all did as well. XO ?

A post shared by GÉNESIS WALKER (@unlimiteddreamer) on

Kétezres évek

A kilencvenes évek csendesen zajlottak, majd berobbant a talpig úriember brit Colin Firth, aki a Bridget Jones első részében a szarvasos felsőben újabb fontos mérföldkövet jelentett. Innentől nem volt megállás, jegyzi meg az Uproxx.

via GIPHY

Az élen Jimmy Fallonnal, de azóta mindenki csúnyapulcsit húz, aki számít: azaz az ünnepekkor magára ölti e kötött termék egy-egy jól sikerült darabját.

via GIPHY

2002-ben már Vancouverben jótékony célú csúnyapulcsis partyt is rendeztek, Jordan Birch vezetésével. Egy daganatos betegeket segítő alapítvány minden évben komoly bevételhez jut azóta is így. Közösségek és versenyek szerveződnek, melyek az ünnepek meghatározó részeivé váltak.

2010 után

A kardigános hipszter kultúra azonnal magáénak érezte az ügyet, nélkülözhetetlenné vált számukra a csősál mellé a csúf pulcsi is. Mostanra már a gyártó cégek kikacsintanak, és egymásra licitálnak, hogy minél cifrább, giccsesebb vagy elborultabb mintákat rakjanak a kötött termékekre. Hóember, rénszarvas, csillag, hópihe – minden jöhet, ami téli, csak nevetséges legyen. Egy millió dolláros iparág nőtt ki mára a bolondos mániából. Komolyabb szervezetek és intézmények is meglátták az ebben rejlő lehetőséget: a WWF állatvdői melett a Fargo és a Walking Dead sorozat is beleállt a hagyományba, persze sajátos módon, és a Foo Fighters sem hagyta volna ki idén ezt a szvetter-szettet.


A popkultúra és művészet ezen végzetes összefonódása is tetten érhető már, ráadásul a kötött holmik mellett az ünnepi kosztümök világa is kapott egy friss löketet. Sőt, egy szakszerű kézikönyv is született, amire még Clark Griswold is büszke volna.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló