Egészség

Rosszul hallasz? Egyél vasat!

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.01 | 17:03

Nem süket duma, amerikai tudósok szerint összefügghet a két dolog.

woman-1447067_1280

Ha vashiányod van, akkor az a tested több pontján is okozhat gubancot, ezek egyike lehet akár hallási probléma is. Ezt egy új kutatás is alátámasztja, melyet olyan alanyokon végeztek, akiknek rendkívül alacsony a vérükben lévő vas szintje. Náluk nagyjából kétszeres esélye van annak, hogy hallásveszteség alakuljon ki, mint a vasproblémák nélkül élőknek.

A JAMA Fül-orr-gégészeti, Arc- és Nyaksebészeti tanulmány háromszázezer pennsylvaniai felnőtt adatainak összevetéséből indult ki. A 21 és 90 év közötti páciensek átlagéletkora 50 körül jött ki, akik háromféle hallásromlást produkáltak. Vagy szenzorineurális a sérülés, azaz a belső fül károsodhatott: ezen belül az ideg, amely a fülből az agyba fut, esetleg maga az agy sérült meg. Második lehetőség a hangvezetés kérdése: mikor már a fülbe jutva a hang nem halad a megfelelő módon. A harmadik variáció az, amikor már kombinált hallásvesztés lép fel, azaz a fent említett kettő dolog adódott össze. Erre a kombinált verzióra 2,4-szer hajlamosabbak a vashiányosok.

A kutatás vezetője, Kathleen Schieffer szerint a szenzorineurális hallásvesztés akkor jön létre, amikor a fülben lévő pici véredények károsodnak; ezt okozhatja a vashiány, ahogy több, vérrel kapcsolatos problémát is. Az idegsejteket körülvevő mielin állapotától függ, hogy a fülből az agyba futó ideg hogyan tudja teljesíteni feladatát.

A hangvezetés zavarait okozhatják mechanikus akadályok is: például ha a fülzsír dugítja el a hallójáratot, vagy kilyukad a dobhártya. A tanulmány szerint ezeknek az eseteknek nincsen kimutatható köze a vashiányhoz.

A további vizsgálatok során egyéb faktorokat is érdemes lesz számításba venniük: úgy mint a nemek közti eltérések, a dohányzás, cukorbetegség és magas vérnyomás szerepe a süketülés kialakulásában. Mindenesetre a vaspótlás fontosságára így is felhívják a figyelmet a Live Science-ben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló