Egészség

Tudtad, hogy a mobil veszélyes lehet a hallásodra?

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.01 | 09:46

A fülhallgató egyáltalán nem csendes gyilkos.

Fotó: Pixabay.com

A világon minden negyedik ember használ okostelefont nap mint nap, és a számuk egyre csak növekszik. Viszont ezeknek a készülékeknek is léteznek egészségre kockázatos hatásai. Többek között a halláskárosodás kockázatát emelik.

Több tanulmány is kimutatta a mobiltelefonok és okostelefonok hallásra gyakorolt kedvezőtlen hatását, ami elsősorban a mindennapos használatuknak köszönhető. Bár a fő problémát a túlzott hangerő jelenti, a készülék által kibocsátott elektromágneses sugárzás sem veszélytelen. Számos vizsgálatban úgy találták, hogy az elektromágneses hullámok hatással vannak a hallás folyamatára, és azoknál, akik hosszú távon, rendszeresen használják a telefont, sokkal gyakoribb a halláscsökkenés, mint a mobiltelefont nem használók körében.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte egymilliárd fiatal hallását veszélyezteti a túl hangos zenehallgatás. A zsúfolt városi környezet is fokozza a problémát, a fülhallgatók ugyanis nem szűrik ki a zajokat, emiatt a fiatalok még hangosabbra állítják a hangerőt. A hanghullámok károsítják a hallószőröket, melyek a hangok agyba való továbbításáért felelősek, és ha ezek egyszer elhalnak, soha többé nem regenerálódnak. A nagy hangerő továbbá összehúzza a fülben található izmokat, ezért a hallócsontocskák mozgása is korlátozottá válik, következésképpen nem közvetítik a rezgést olyan hatékonyan, ami újabb okot jelent a hangosításra. Ez egy ördögi kör, aminek a fő vesztese a hallásunk lehet.

Az okostelefonoktól és mobiltelefonoktól senki nem szívesen válna meg, de szerencsére van néhány módszer a hallásunk megóvására. A szakértők szerint érdemes távol tartani a telefont a fejünktől, ennek érdekében kihangosítót vagy headsetet használni, a beszélgetés idejét csökkenteni, zenehallgatásnál pedig ügyelni a hangerőre, és zajszűrős fülhallgatót használni.

Forrás: Mindenamihallás.hu

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Gasztró
Így érdemes mikrót takarítani
  • szerző:nuus
  • 2018. 12. 08.
A következő cikkek betöltése folyamatban...