Egészség

A “nyers víz” halálos is lehet a szakértő szerint

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.03 | 15:22

A Szilícium-völgyi hipszterek új egészségőrülete, méregdrága palackos víz, inkább árt állítólag. Persze a szilícium-völgyiek mindig mindent jobban tudnak, úgyhogy most miért is hallgatnának az élelmiszerbiztonsági szakértőkre?

Először is tisztázzunk valamit: mi az a “nyers víz”, aminek egyébként 61 dollárért mérik két és fél literjét, és ami a sznob, egészségmániától megbutult környékeken hamarabb elfogy a boltból, mint mondjuk az Evian? A “nyers víz” a kezeletlen, szűretlen vizet jelenti, vagyis ha te kimész, mondjuk, az erdőbe, és találsz ott egy tavat, patakot, vízesést vagy bármilyen más vízforrást, és abból megtöltesz egy palackot, na az pont ugyanaz, amivel most bolondítják az egészségmániásokat Amerika-szerte.

A New York Times-ban jelent meg egy cikk az új trendről, ami a Szilícium-völgyből terjed, és természetesen “nyers vizet” isznak már San Francisco-ban meg a Burning Man fesztiválon is. Doug Evans, a Juicero nevű startup társalapítója szerint “nyers vizet” azok isznak (ő is), akik szinte extrém módon egészségtudatosak. Bill Marler élelmiszerbiztonsági szakértő viszont, aki a cikkről először azt hitte, hogy csak valami paródia, ő ennek pont az ellenkezőjét állítja. Szerinte az új trend annyira veszélyes, hogy akár még halálos is lehet, ugyanis a “nyers vízben” állati ürülékből származó, betegségeket terjesztő baktériumok is lehetnek, így akár kolerát, hepatitis A-t, E. coli vagy Giardia (epeféreg) fertőzést is kaphatunk, ha szűretlen és kezeletlen vizet fogyasztunk.

Marler szerint a “nyers víz” őrület nagyon hasonló ahhoz, amikor az emberek a pasztőrizálatlan, “tiszta” tej ivását propagálják, vagy amikor megtagadják az alapvető oltásokat. Nincsenek tudományos bizonyítékok birtokában, egyszerűen csak meg vannak győződve, hogy igazuk van, és hogy amit tesznek, az úgy helyes. Felnőtt emberek, szívük joga a hülyeség oldalára állni, de Marler szerint azért meg kell próbálni meggyőzni őket az ellenkezőjéről. Pláne, hogy a New York Times cikke után megnőtt a “nyers víz” iránti kereslet, rendszeresen elfogynak a két és fél literes gallonok a boltból, aminek még az ára is felment 37 dollárról 61-re – és ez is a cikk hatása. Viszont egy szimpatikus oldala mégiscsak van a dolognak: az üveg nem visszavbáltható, hanem újratölthető 15 dollárért, vagyis legalább környezetbarát, ha hülyeség is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló