Egészség

A mai gyerekeknek mindennél jobban kell a vadon!

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.08 | 06:46

Létszükséglet, és a jövőnk garanciája, hogy a szabadban, szabadok legyenek!

Engedd szabadjára azt a gyereket! Hadd vaduljon egy jót a vadonban! A mai iskolások-óvodások napirendje zsúfolásig megtelt, minden percük be van osztva, persze csupa – nyomasztóan – hasznos dologgal.

via GIPHY

Az olyasmi, hogy szabadidő, csak egy sportruha neve már, amit a sokadik edzéshez cipel magával. Pedig a kiskorúaktól az egyetemistákig a természetes létszükséglet a korláttalanság is, amikor kint vannak a szabad ég alatt. Sok szakember az odakint töltött órákat értékesebbnek is tartja, mint a kötött elfoglaltságok zömét. A fejlődés elmaradhatatlan részét adja a természet közelsége.

Az időtlenség,

azaz a naptár nélküli élet szabadságába is joguk van belekóstolni, ugyanis számos tanácsadó könyv szól arról, hogy a következő generáció a ránehezedő nyomás miatt szorong. Azt a hamis hitet táplálják magukban, hogy ők sosem hibázhatnak – itt az idő, hogy ezen árnyaljunk egy kicsit.

via GIPHY

Új dolgok eltanulására tökéletes egy kis terepgyakorlat, ahol nincs minden előre eltervezve. Teljes bukás persze nem éri az ajtón túli aktivitás során a csemeténket, viszont mindig ott lesz az újrakezdés esélye, legyen szó túráról, hegymászásról vagy biciklizésről. Reálisabban fogja eztán látni az iskolai ügyeit is.

A természet lágy öle

minden korban vonzza a srácokat – ebből nem lehet kinőni. A városi gyerekek számára sem lehetetlen egy kis erdőjárás, vagy mezőn csatangolás. A síelés, vagy természetfotózás is jó opció lehet a későbbiekre, amit aztán felnőttként is élvezettel fog gyakorolni.

Unatkozzon csak!

Kivételesen most ne add a kezébe, hogy mit kell csinálnia! Hadd találja fel magát, hogy mivel üsse el az időt, ha kint van a vadonban. Hátha kőbabákat fog építeni, esetleg kacsázik a vízen, vagy ágakat kardként suhogtat – döntse el ő, mi okoz számára élményt.

via GIPHY

De hátradőlve akár bárányfelhőket is nézhet, leveleket gyűjthet, vagy hóból épít valami érdekeset, attól függ, mit tesz lehetővé az adott évszak.

Tech-mentesnek

is menő mostanság lenni, ha megengeded magatoknak a „disconnected” állapotot. Ne legyetek bedrótozva, és a digitális kütyüket is jobb, ha otthon hagyjátok. Ha a lakásban maradtok, akkor ipad, videójáték, tévé és egyebek kiválóan elszórakoztatják az utódokat, ám a vadonban erre ne legyen lehetőségük.

via GIPHY

Főleg, ha wifi-mentes környéken barangoltok. Fotózni persze tudnak így is, de nem rakják fel azonnal a közösségi oldalakra a művet. A természetben valóban elmerülve tudnak átélni kalandokat.

Környezettudatosság

ami szintén a XXI. század megkerülhetetlen fogalma. Nekik már enélkül elképzelhetetlen lesz ezen a bolygón az élet. Az erőforrások elherdálása, a műanyag szennyezés tragédiája már nem elodázható – hatalmas szerepük lesz a károk csökentésében és az ökológiai egyensúly helyreállításában. A nemzeti parkokban átéltek hozzásegítik a kellő motivációhoz az ifjú titánokat, akik kezében a jövőnk kulcsa van, figyelmeztet a The Outbound.

via GIPHY


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.