Egészség

Herpszerpara van Floridában: majmok terjesztik és az emberre akár halálos is lehet

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.11 | 10:43

A floridai rhesusmajmok olyan herpeszvírussal fertőződtek meg, amit tovább tudnak adni az emberre. Ránk nézve viszont a vírus halálos veszélyt jelenthet. A szakemberek óvva intenek a majmokkal való érintkezéstől.

A floridai rhesusmajmok legalább 30%-a fertőzött lehet ezzel a különösen agresszív herpeszvírussal, mondják a helyi szakemberek, felhívva a figyelmét a szabadban kirándulóknak, túrázóknak, hogy őrizkedjenek az állatok simogatásától, érintésétől, a velük való mindenféle kapcsolattól, amit megnehezíti az, hogy ez a majomfaj eléggé kíváncsi természet és elég barátságos is az emberrel. A rhesusmajmok nem őshonosak Floridában, hanem a múlt század 30-as éveiben telepítették ide őket, a Tarzan-láz hozadékaként. Napjainkban a Silver Springs Állami Parkban nagyjából 175 példány kóborol szabadon, miközben az elmúlt 70-80 év alatt más régiókat is meghódított magának ez a majomfaj.

Egy új kutatás most azt mutatta ki a rhesusmajmokról, hogy hordozói a herpesz egy emberre különösen veszélyes fajtájának, a herpesz B vírusnak. A kutatók 2000 és 2012 között szorgosan gyűjtötték a majmok nyál- és ürülékmintáit, és ezek beható vizsgálata, majd  2015-16-os DNS-vizsgálat vezettek a fenti, nem éppen optimizmusra okot adó eredményre. A szakértők szerint a helyzet súlyos, mert az állatok legalább 30%-a fertőzött egyelőre, a megoldás pedig szerintük az lehet, ha a szabadon kószáló példányokat begyűjtik, és eltávolítják a környékről.

A herpesz B vírus a veszély ellenére elég ritka, világszerte mindössze 50 esetet regisztráltak. Mindegyik esetben rhesusmajomról került az emberre, karmolás vagy harapás útján. Amennyiben nem kezelik azonnal, agykárosodást okozhat, legrosszabb esetben meghal a fertőzött. Az említett 50 esetből 21 végződött halállal. A kutatók további vizsgálatokat végeznek el, addig is óvva intenek mindenkit Floridában attól, hogy bármilyen formában érintkezzenek a rhesusmajmokkal.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...