Egészség

Durva bacilusok tömege van az angol csirkehúsban, biztos ami biztos, jól süsd át!

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.16 | 18:13

Az ártalmas Campylobacter szintje például kritikusan magas lett, és az állattartási szabályok nálunk is hasonlóak.

A brit áruházláncokban forgalmazott csirkehúsban rekordmagas mennyiségű, multirezisztens baktérium található, egy friss állami felmérés szerint. Az eredmények aggasztóak, ugyanis ha a baromfi testében képes ellenállni az erős antibiotikumoknak a kórokozó, akkor az emberi szervezet is hasonló veszélynek van kitéve.

via GIPHY

A szigetországi Élelmiszerbiztonsági Ügynökség nagy mintát vett alapul, amikor viszonteladóktól beszerezhető friss, egész csirkék állapotát vizsgálta. Azt találták, hogy a Campylobacter nevű kórokozó az elmúlt tíz év legmagasabb szintjét produkálta. Ez az ártalmas bacilus minden, forgalomban lévő anibiotikumnak ellenáll.

Campylobactert találtunk az Angliában kapható, egész, nyers csirkékben. Nagyon fontos, hogy a húst higiénikusan tárolják, és alaposan hőkezeljék is a fogyasztás előtt, csökkentve így az egészségügyi kockázatot.

áll a szervezet közleményben. 2014-ben már volt hasonló esetre példa; akkor a fenti bacilus mellett még MRSA-fertőzés veszélye is fennállt, aminek kórokozója általában inkább a disznóhúsban található.

via GIPHY

Góilín Nunan, tudományos tanácsadó szerint

Felháborító, hogy a kormányrendeletek még mindig lehetővé teszik, hogy a szárnyasokat tömegesen gyógyszerezzék fluorokinolon alapú antibiotikumokkal. Már húsz éve le kellett volna ezzel állni. Amerikában már egy évtizede tilos az ilyesmi, a nyilvánvaló hatásai miatt – akkor Európa és Anglia mire vár még?

A Campylobacter súlyos ételmérgezést, és ritkább esetben még halált is okozhat. Az ellenálló törzsek ráadásul jóval kártékonyabbak is. Az orvosok egy része szerint csak versenyt futunk velük, ahogyan az újabb gyógyszereket piacra dobjuk, és előbb-utóbb úgyis kifogyunk a fegyverekből.

via GIPHY

A WHO is azt sürgeti, hogy az állatenyésztők csökkentsék a tömeges gyógyszerezés mértékét, némileg lelassítván így a folyamatokat. Egyelőre még mindig nincsenek betiltva ezek az erős gyógyszerek az európai farmok jó részén, figyelmeztet a Guardian.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Lélek
Egyedülálló apa ismerkedne!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 02.