Egészség

Így vágd agyon a diétádat

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.23 | 07:46

15 dolog ami agyonvégja a diétát, és 4 jótanács, amivel túlélheted.

Fotó: Pixabay.com CC0

Ha egy nagy szelet, finom meleg kenyérre áhítozunk, az még nem jelenti, hogy szervezetünk meg van fosztva a gabonától. Az ételek utáni sóvárgás sokkal inkább az agyon múlik, mintsem a tápanyaghiányon – lássuk, hogyan szabotáljunk egészséges étrendünket ezekkel!

Kinek ne lenne ismerős az érzés? Ha ragaszkodunk is egészséges életmódunkhoz, különleges diétánkhoz, ha elmegyünk egy fánkos üzlet mellett, legszívesebben megennénk egyet azokból a mutatós finomságokból! Nos, az ételek utáni sóvárgás, legyen az bármilyen eledel, az agy trükkje, és nem amiatt alakul ki, mert valamiből hiány van a szervezetünkben. Örömöt és jutalmat várunk tőle. Lehet, hogy az étel textúrájára összpontosul – (krémes vagy ropogós), de az is, hogy az ízére (édes vagy sós). Egy dolog biztosan megegyezik ezekben az ételekben: tönkretehetik a diétánkat, kiegyensúlyozott étrendünket. Főleg, ha gyakran kívánjuk meg őket.

Lássuk a legfőbb tudnivalókat ezzel kapcsolatban!

1.Jégkrém

Azok az emberek, akiknek gyakran vannak sóvárgásaik, általában magasabb testtömegindexszel rendelkeznek (BMI). Nem csoda, hiszen a hízást elősegítő ételek sűrűn alkotják vágyaik tárgyát.

Egy hűs, krémes, édes jégkrém ellenállhatatlan csemege – ám az egyik legnagyobb kalóriás is. Egy átlagos vaníliafagyi adag kb. 230 kalória.

2.Chips

A sós és ropogós textúra teszi a burgonya chips-et olyan vonzóvá. Ízesítésétől függően egy kb. 28 grammos tasak chips legalább 150 kalória. Ha nagyobb zacskóval fogyasztunk, akkor az már 1230 – nem számolva bele az öntetet vagy szószt, amit eszünk hozzá.

Ennél sokkal jobb választás zöldségeket – például répa csíkokat – hummusba mártogatva fogyasztani, sokkal több tápanyagot és kevesebb kalóriát szerzünk be vele.

3.Csokoládé

Nagyon sokan kívánják meg a csokit gyakran. Számos teória van arra, hogy mi ennek az oka, a magnéziumhiánytól kezdve a hangulatingadozásokig. Egy biztos, egy tábla csoki elmajszolása könnyű módja annak, hogy az ember többszáz extra kalóriát fogyasszon el.

Inkább törjünk magunknak egy kisebb darab étcsokit, amely kevesebb zsírt tartalmaz és jótékony a szívre nézve.

4.Pattogatott kukorica

Olykor éppen csak a moziban kezdünk sóvárogni egy zacskó pattogatott kukorica után – az emlékek nagy szerepet játszanak abban, hogy a sóvárgás kialakuljon. Ha korábban olyan jól esett a film közben elrágcsálni a popcornt, most is jót fog tenni! Magában a pattogatott kukorica egészséges csemege is lehet, ám ahogy sütik, általában kókuszolaj és vajas mártás is kerül bele. Finom, de ennek az eredménye az, hogy 400-1200 kalóriát is elfogyaszthatunk egy zacskóval! Jó ötlet elhagyni a vajas szószt, ha magunk készítjük.

5.Vásári csemegék

Meccsek, vásárok, fesztiválok alkalmával gyakran fogyasztjuk, talán nem is az igaziak ezek egy fincsi hotdog nélkül. Már az illata csábít bennünket a vásárlásra. De lássuk a számokat:

226 gramm sajtos nachos 900 kalória. Ugyanennyi gramm nyers földimogyoró 800 kalória, a hotdog 400 kalória.

Vegyünk inkább főtt kukoricát, ami csak 150 kalóriát jelent. Kevesebbel kell számolnunk akkor is, ha sushit, halas tacos-t vagy paellát eszünk.

6.Fánk

Diéta esetén a tipikus tiltott gyümölcs. Ez már önmagában kiválthatja, hogy szívesen megegyünk egy fánkot! Sajnos, attól, hogy tiltjuk magunktól, csak intenzívebbé tesszük a sóvárgást. Ha valóban nagyon szeretnénk enni, jobb, ha valóban harapunk belőle egy keveset és nem zárjuk el teljesen magunktól. Sajnos, a fánk igen kevés tápanyaggal jár, ellenben nagy adag üres kalória.

Jobban járunk, ha egy teljes kiőrlésű bagettre mogyoróvajat kenünk – hasonló ízvilágot biztosít.

7.Vörös hús

Lehet, úgy érezzük: nem is étel az étel, ha egy kis vörös húst nem tartalmaz. Nem kell feladni ennek fogyasztását, de válasszuk meg jól, melyiket esszük – egy tipikus oldalas steak 700 kalóriát jelent, s még többet, ha nem vágjuk le róla a zsírt. Válasszunk helyette sovány karajt, 170 kalóriával – még két szelet is jóval kevesebb, mint az oldalas.

8.Pizza

Nagy kedvenc, amelynek lehetnek előnyei is: egy átlagos szelet pizza 12 gramm fehérjét és 2,5 gramm rostot tartalmaz. Ám összességében a pizzaszeletben kb. 280 kalóriát találunk, főleg, ha hús feltét is van rajta. Könnyen felkúszhat a kalória mennyisége.

Jobb megoldás, ha otthon készítünk pizzát, teljes kiőrlésű liszttel és zsírszegény sajttal. Tegyünk rá sok zöldséget, brokkolit, paradicsomot!

9.Tészta

Számos országban a kedvenc ételek közé tartozik. A baj az, hogy legtöbben a fehér tésztát eszik, amely finomított lisztből készül. Ebben csupán ötöde van meg annak a rost mennyiségnek, amely a teljes kiőrlésű tésztában található. Utóbbi tölt fel jobban. A szószok is trükkös dolgok: attól függően, miből állnak, szintén agyoncsaphatják a diétánkat. 800-1200 kalóriát is jelenthet egy átlagos tál tészta, szósszal.

Válasszuk a teljes kiőrlésű tésztákat és zöldség alapú szószokat, ha egészséges ételt szeretnénk!

10.Sült krumpli

Nehéz elkerülni ezt a köretet, különösen a gyorséttermekben. Egy nagy adag sült burgonyában ugyanannyi kalória lehet, mint magában a burgerben – kb. 500 egy átlagos gyorsétteremben. Ha lehet, köretnek salátát kérjünk, vagy csak nagyon keveset együnk a krumpliból – 5-6 darabot.

11.Mogyoró

Mi sem egyszerűbb, mint magunkról megfeledkezve eszegetni a földimogyorót, különösen egy bulin – egy csészényi mogyoró azonban több mint 800 kalóriát jelent! Érdemesebb olyan nassolnivalót választani, amin rajta van a héj, ez egészségesebb és az evést is lelassítja…

12.Kávé, ízesítésekkel

A kávéval önmagában nem lenne gond. Az emberek jó része úgy érzi, képtelen rendesen felébredni a reggeli kávéja nélkül. Ebben az italban kevés a kalória, de csak, ha nem adunk hozzá cukrot, krémes habot, szirupokat. A nagy, ízesített latték és társaik esetén több mint 400 kalóriával számolhatunk. Ízesítsük sovány tejjel a kávénkat vagy öntsünk bele szójatejet!

13.A „3 órás nassolnivaló”

Délután 3 körül valahogy mindenkire rájön, hogy valamit enni kellene. Vércukrunk ismét kezd leesni az ebédet követően. Sajnos, ha egy kis csokis kekszet vagy hasonlót rágcsálunk el, azzal nem érünk el mást, mint hogy ideig-óráig jól vagyunk, de több kalóriát vittünk be szervezetünkbe a kelleténél.

Fogyasszunk olyan kekszet, amely teljes kiőrlésű gabonából készült, vagy együnk csökkentett zsírtartalmú sajtot. Ezek a nassolnivalók meggátolják, hogy megkívánjunk valami jóval egészségtelenebbet.

14.Ideges nassolások

Hányan kaptuk már azon magunkat, hogy sokadszorra „járulunk” a kekszes dobozhoz, mielőtt látogatóba megyünk az anyósékhoz vagy prezentálnunk kell valamit a munkahelyen? Olykor a sóvárgást nem az éhség idézi elő, hanem a kellemetlen érzések, az idegesség, feszültség, a stressz. Ez az ún. érzelmi evés, amely könnyen szabotálhatja a diétánkat.

Ne evéssel próbáljunk könnyíteni magunkon – használjunk stresszoldó technikákat. Például sétáljunk gyorsabb tempóban, jógázzunk, relaxáljunk egy kád meleg vízben.

15.”Nap vége” evések

Hasonló a helyzet a nap végén elszabaduló „indulatokkal”. Azzal kárpótoljuk, jutalmazzuk magunkat – amiért túléltük ezt a kemény napot -, hogy megeszünk egy fagyit, csokit, süteményt, elmajszolunk egy egész csomag burgonyaszirmot. Ez is érzelmi evés, amely néha igen kétségbeejtő méreteket ölthet.

Érzelmi feltöltődésünket keressük a hűtőszekrényen kívül! Telefonáljunk egy barátunknak, hallgassunk zenét vagy írjunk naplót, hogy kiadjuk magunkból a dühünket!

Nassolni lehet – egészségeseket

Amennyiben a sóvárgás gyakran felüti nálunk a fejét, próbáljunk egészséges nasikat fogyasztani az étkezések között, amely lehetőleg 200 kalória alatt marad. Jó választás lehet a joghurt, a friss gyümölcs, a keményre főzött tojás, gyümölcsös smoothie (cukor nélkül), vagy babos nassolnivaló.

Kontrolláljuk a sóvárgást mozgással!

Bizonyára nem újdonság, hogy a testmozgás nagymértékben segít leküzdeni az ételek utáni sóvárgást. Ma már az is bizonyított, hogy a gyorsgyaloglás hozzájárul a kevesebb édesség fogyasztásához. Az Appetite szaklapban közölt tanulmány szerint azok, akik 15 percet sétálnak naponta gyorsabb ütemben, fele annyi csokoládét esznek meg, mint akik csak megállnak negyed órára a munkával, de nem mozognak.

Alacsony szénhidráttartalmú étrend

Ha a kedvenc, hizlaló ételeket tiltólistára helyezzük, az Obesity szaklapban közölt tanulmány szerint rövidtávon sóvárgunk utánuk, de ez nem igaz hosszútávon, egy alacsony szénhidráttartalmú étrend tartása mellett. 2 év után, mely alatt végig ilyen étrendjük volt, a túlsúlyos felnőttek kevesebb szénhidrát és keményítőtartalmú étel után sóvárogtak. A másik csoport, aki ugyanígy zsírban szegény diétát folytatott, a zsíros ételek iránt nem érzett igazán vágyat 2 év után.

Csak egy keveset…

Ha nagyon szigorú vagy magaddal, biztosan nem fogod tudni megállni a nassolást. Az íz kedvéért néha belekóstolhatunk az édes finomságokba: egy kis adagot megehetünk, ettől még nem lesz bajunk. Ha megettük, ki is elégítettük sóvárgásunkat egy időre!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.