Egészség

A tüdő “varázslatos” gyógyulásra képes a dohányzás abbahagyása után

  • Szerző:nuus
  • 2020.01.30 | 16:48
  • trendindex: 2

Ezért érdemes leszokni a cigiről.

A dohányzás abbahagyása után a tüdő képes “varázslatosan” meggyógyulni a dohányzás okozta rákos mutációkból – állapította meg egy új kutatás.

Dohányzás abbahagyása
Fotó: Pixabay / Kruscha

A tüdőrákhoz vezető mutációkat korábban maradandónak gondolták, amelyek a dohányzás abbahagyása után sem múlnak el. Ám a Nature tudományos folyóiratban publikált új tanulmány szerint az a néhány tüdősejt, amely megúszta a károsodást, képes meggyógyítani a tüdőt. Ezt a hatást ráadásul olyan páciensekben is megfigyelték, akik a dohányzás feladása előtt negyven évig napi egy doboz cigarettát szívtak – számolt be a kutatásról a BBC News.

A dohányfüstben sok ezer vegyület van, amelyek miatt károsodik és mutálódik a tüdősejtek DNS-e, és lassan egészséges sejtből rákos sejtté változnak. A tanulmány felderítette, hogy mi történik a dohányosok tüdejével, mielőtt a rák kialakul náluk. A dohányosok légutaiban lévő sejtek túlnyomó többségét a dohány megváltoztatja, a sejtek akár tízezer genetikai változatot is tartalmazhatnak. “Olyanok, mint a mini időzített bombák, amelyek a következő ütésre várnak, ami rákossá változtatja őket” – magyarázta Kate Gowers, az UCL kutatója.

Érdemes tehát leszokni a cigiról. Még akkor is, ha már sok évtizede rabjai vagyunk ennek a roppant mód káros szenvedélynek. Súlyos tévhit az, hogy a nagyon idős emberek már jobban teszik, ha nem hagynak fel a bagóval. Egészségünk meghálálja majd a törődést!

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló