Egészség

Úgy tűnik, végre működő módszert találtak az elhízás ellen

  • Szerző:nuus
  • 2021.02.13 | 07:39

Étvágycsökkentő gyógyszer segíthet legyőzni az elhízást!

Egy kétezer ember bevonásával készült kísérlet során a résztvevők fele hetente egyszer szemaglutid injekciót, másik részük placebót, vagyis hatóanyag nélküli szert kapott. Mindkét csoport tagjait tanácsokkal látták el a megfelelő étrendről és testmozgásról – írja a BBC News. A kettes típusú cukorbetegség kezelésére is használt szemaglutidot ezúttal nagyobb dózisban alkalmazták.

A készítmény “átveri” a szervezetet:

olyan hormont (GLP1) imitál, ami laktató étkezések után szabadul fel. A szemaglutidot kapó alanyok átlagosan tizenöt kilót, míg a kontrollcsoport tagjai csak 2,6 kilót fogytak, a vizsgálat 15 hónapja alatt. A szemaglutidos

csoport harmada szabadult meg testsúlyának egyötödétől,

a másik csoportban ez az arány csak két százalék volt. “A módszer forradalmi változást hozhat a testsúly csökkentésének terén” – mondta Rachel Batterham, a University College London professzora, a tanulmány egyik készítője. “Húsz éve foglalkozom az elhízás kutatásával és a gyomorszűkítő műtétet leszámítva máig nem volt hatékony módszerünk a kórállapot kezelésére” – tette hozzá Batterham. A súlyfeleslegtől való megszabadulás csökkentheti a szívbetegség, a diabétesz és a súlyos tünetekkel járó Covid-19 kockázatát is.

Azért mellékhatás is van, gazdagon: émelygés, hányás, hasmenés és székrekedés

is előfordult a teszt résztvevőinél. Most további tanulmányokkal vizsgálják, hogy az elért testsúly csökkenés vajon hosszú távon is fenntartható-e.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló