Egészség

Orrhangon beszélsz? Van egy rossz hírünk!

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.18 | 19:22

A jellegzetes orrhangzós beszéd kialakulhat akár egy egyszerű náthától is, de kezeléséhez olykor műtétre is szükség lehet.

Forrás: Unsplash

Arról, hogy mi okozhatja és hogyan történik az orrhangzós beszéd vizsgálata, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Így keletkezik a beszédhang

A hangképzés mozzanata bonyolult, összetett folyamat, melyhez az érintett szervek megfelelő, összehangolt működésére van szükség. A levegő a tüdőből elindulva a légcsövön keresztül a gégefőnél találkozik a hangszalagokkal, melyek a két kannaporc mozgása révén kerülnek a hangképzéshez éppen szükséges helyzetbe. Az itt keletkező primer gégehang a toldalékcsőben alakul át a fülünk által érzékelt hanggá. A toldalékcső rezonátorként módosítja a gégében keletkező hangot. A toldalékcső elemei a száj-, a garat- és az orrüreg tehát a rezonátorlánc szerepét töltik be.

Az orrhangzós beszéd három megjelenési formája

  • Zárt orrhangzósságról beszélünk, ha a hangképzés előbb vázolt folyamata az orrüregben, vagy orrgaratban létrejött akadály miatt nem megy tökéletesen végbe.
  • Nyílt orrhangzósság során a levegő az orrüregen keresztül távozik. Az egyik esetben tehát az orr zárva van, amikor nyitva kellene lennie, a másik esetben pedig zárva van, amikor nyitva kellene lennie.
  • Kevert típusú orrhangzósság esetén pedig a nyílt és zárt orrhangzósság okai, valamint tünetei egyaránt jelen vannak: az orrüregben és az orrgaratban elváltozások akadályozzák a levegő szabad útját, emellett a lágyszájpad működése is elégtelen.

Az orrhangzós beszéd vizsgálata

Panaszok esetén az első lépés a fül-orr-gégészeti szakvizsgálat. A fizikális vizsgálat során a beteg kikérdezése mellett endoszkóppal áttekintjük az orrüregeket, illetve szükség szerint ellenőrizzük a hangszalagokat is, akár stroboszkópos vizsgálattal is – magyarázza dr. Holpert Valéria. Az orrhangzós beszéd vizsgálata azt hivatott kideríteni, nincs-e a háttérben olyan organikusnak tekinthető elváltozás, mely műtéti úton javítható.

Az orrhangzós beszéd gyakori kiváltó okai

  • az orrüregben, vagy orrgaratban létrejött akadály lehet orrpolip, vagy megnagyobbodott orrmandula,
  • nátha, orrsövényferdülés, vagy felső légúti allergia ugyancsak orrhangzós beszédet eredményezhet,
  • – a lágyszájpad elégtelen működése, vagy szerzett elváltozások: bénulások, hegesedés és egyéb sérülések szintén orrhangzóssághoz vezethetnek.
  • mandulaműtét után is jelentkezhet orrhangzós beszéd.

Orrpolip, orrsövényferdülés, megnagyobbodott mandula esetén a műtét segítségével rendszerint az orrhang is elmúlik. Ha az orrüreg az orrnyálkahártya gyulladása miatt nem szellőzik megfelelően, akkor egyéb kórokok kizárása esetén, allergiavizsgálatra is szükség lehet. Gyakran ez áll a tünetek hátterében, allergia is okozhat orrdugulást és így orrhangzós beszédet.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy ha szervi ok nem mutatható ki az orrhangzós beszéd hátterében, akkor a kezelés rendszerint hangterápia segítségével valósul meg: a megfelelő beszédtechnika elsajátításával az orrhangzósság megszüntethető.

Forrás: napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló