Egészség

Fölösleges forró vízzel kezet mosni: a hideg víz is lemossa a kórokozókat

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.19 | 16:48

Már gyerekkorban megtanuljuk, hogy a kézmosás segítségével kerülhetjük el a különféle kórokozókat, így maradhatunk egészségesek. A Rutgers-New Brunswick University friss kutatása szerint azonban a hideg víz ugyanúgy alkalmas erre, mint a forró.

 

Illusztráció: Pexels.com

Természetes, hogy rendkívül fontos, hogy az ember komfortosan érezze magát kézmosás közben, ugyanakkor hatékonyság tekintetében a víz hőmérséklete egyáltalán nem oszt, nem szoroz

– mondja Donald Schaffner.

A Journal of Food Protection című szaklapban publikált anyagból kiderül, hogy a kutatás során 21 önkéntes kezére szórtak ártalmatlan baktériumokat több alkalommal is egy hat hónapos kutatási periódus során, majd arra kérték őket, hogy különböző hőmérsékletű – hideg, langyos és forró – vízben mossanak kezet, miközben 0,5 ml, 1ml vagy épp 2 ml szappant használnak.

Elsősorban vízgazdálkodás szempontjából fontos felfedezés ez, hiszen nem kell várnunk a forró vízre, hogy igazán hatékonyan eltávolítsuk a kórokozókat kezünkről

– teszi hozzá Schaffner.

Noha sem a víz hőmérséklete, sem a szappan mennyisége nem befolyásolta az eredményt, a szakértők szerint nem árt feltérképezni, pontosan milyen típusú szappan alkalmas a leginkább a kórokozók eltüntetésére.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló