Egészség

Károsodnak a csontok az alkohol hatására?

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.02 | 16:31

A sok szeszes ital ifjúkorban tartós rongálást okoz. De mennyire rongálja vajon a csontokat a túlzásba vitt alkoholfogyasztás? Erre volt kíváncsi egy osztrák tudományos alapítvány által készített tanulmány, melyet fiatal felnőttek körében végeztek.

Vajon milyen mértékben károsodnak a csontok, ha az alkohol mindennapossá válik az életünkben? Erre kereste a választ az ausztriai tudományos alapítvány (FWF) új tanulmányában. Az eredmények szerint az alkohol ivása nagymértékben befolyásolja a csontok formálódását a fiataloknál, vagyis hosszútávú következményekre lehet számítani.

Forrás: Pixabay

Amennyiben gyakran iszunk alkoholt hosszú időn keresztül, nemcsak szerveinket károsítjuk, hanem a csontok is kárt szenvednek el. A szeszes ital az osteoporosis kockázati tényezőjének bizonyult: csökkenti a csonttömeget, s a csont-anyagcsere általános romlásához vezet. A pilot tanulmányt a bécsi orvosi egyetemen folytatták le. Azt sugallja: az alkohol túlzásba vitt fogyasztása negatív hatással van a fiatal emberek csontszöveteire. Bárki, aki sűrűn iszik ifjúsága idején, hosszútávú károsodást okoz a csontjaiban, akkor is, ha a csonttömeg 20 éves kor körül éri el tartós tömegét.

Forrás: napidoktor

A bécsi állatorvosi egyetem együttműködő tanulmánya is érdekességet mutatott ki: ők malacoknak adtak almalé és alkohol keveréket, felmérve testsúlyukat, heti két alkalommal. A kontrollcsoport csak almalét kapott. A Peter Pietschmann által vezetett csoport több időpontban vett vérmintát, különböző helyekről, s meghatározta a csont- és izommetabolizmusok markereit.

Az alkohol csökkenti a csontképződést

A kutatók ezután tanulmányozták a malacok csontjait – 2 hónappal a kísérlet kezdete után. Azonosították az alkohol okozta változásokat a csontokban. Peter Pietschmann így összegezte a megfigyeléseiket:

Eredményeink azt mutatták, hogy a csontformálódás folyamata csökkent.

A tesztekhez a szakemberek csontmintákat vettek a törésre hajlamos testrészekből. Vérmintákat és szövettani vizsgálatokat is végeztek. Kiderült: amellett, hogy változás történt a csontokban, a vérminták kimutatták a kalcium és a foszfor csökkent szintjét, mely jellemző tünet az embereknél alkoholfogyasztás eseténPeter Pietschmann ezek után leszögezte: az emberi csontoknál is igen tartós hatásai vannak az alkoholfogyasztásnak. Mint mondta: ha további bizonyítékokat is találunk négy hipotézisünkre, már egyértelmű lesz, hogy a fiataloknál, akik sok alkoholt isznak, nem képes normálisan fejlődni a csonttömeg.

Forrás: Pixabay

Pietschmann már tervez egy nyomonkövetési projektet, mely a meglevő megállapításokra épít, s további betekintést ad a problémába. Elmondta: az új vizsgálati technika nagy eredmény. Csontbetegségekről szóló tanulmányában a szakember a csontképződés és az immunrendszer kapcsolatára szeretne rávilágítani.

Forrás: Adrina – napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló