Egészség

Akár tizenötször is szülhet császárral egy nő! Éppen ennyi a magyar rekord

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.04 | 12:30

Kulcsár Edina a negyedik császármetszésére készül. Vajon mennyire biztonságos? Milyen szövődmények fordulhatnak elő? És mi a helyzet hármas szabállyal?

A császármetszés egy életmentő műtét, amely sok esetben elkerülhetetlen, ha a természetes szülés veszélyeztetné az anya vagy a baba életét, esetleg egészségét. Ugyanakkor a császármetszés nem egy egyszerű beavatkozás, hanem egy hasi műtét, amelynek számos kockázata, szövődménye és utóhatása lehet. A császármetszés nemcsak a szülés, hanem a gyermekágy, a szoptatás, a szexuális élet, a következő terhesség és a jövőbeli egészség szempontjából is befolyásolhatja az anyát és a babát. A császármetszés csak akkor indokolt, ha a természetes szülés nem lehetséges, és nem lehet más módon megoldani a problémát.

Illusztráció: Pixabay

Legalábbis ez a hivatalos verzió, azonban ma már lazább a császármetszéshez vezető út. Van, aki kifejezetten kéri a császárt, mert fél a természetes szüléstől. A kérdés most ismét terítékre került, hiszen Kulcsár Edina a negyedikre készül.

Így elkezdtek keringeni az interneten a tények és tévhitek ezzel kapcsolatban.

Sokan felhoztak a hármas szabályt, miszerint egy nőnek nem lehet több császára háromnál, ám ez alapvetően nem igaz, és időről időre cáfolják. Tény: minél több császármetszésen esik át valaki, annál több kockázat van benne, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne ennél több. A magyar rekord 15. Egy nőt 15-ször császároztak, és 15 egészséges gyermeke van.

A szakemberek szerint, az sem feltétlenül igaz, hogy akinek császára volt, annak már nem lehet hüvelyi szülése, de a sokszoros császármetszésnek több lehetséges szövődménye is akadhat, amelyek az anya és a baba egészségét és életét is veszélyeztethetik.

 

Néhány példa a szövődményekre:

 

A sokszoros császármetszés miatt a méhlepény nem megfelelő helyen tapadhat meg a méh falán, vagy túlságosan belenőhet a méhizomba. Ez okozhatja a méhlepény alulfejlődését vagy leválását.

Ilyen lehet továbbá, a méh falának szakadása, amely a magzatot és az anyát is életveszélyes állapotba hozhatja. A méh repedése a sokszoros császármetszés miatt kialakult hegek gyengesége, vagy a vajúdás során fellépő erős méhösszehúzódások következtében alakulhat ki. A méh repedése súlyos vérzést, oxigénhiányt, fertőzést, belső szervek sérülését, vagy akár halált is okozhat.

A méhösszenövések a méh üregében kialakult hegszövetek, amelyek összetapasztják a méh falát. A méhösszenövések a sokszoros császármetszés miatt keletkezhetnek, és akadályozhatják a petesejt beágyazódását, a méhlepény megfelelő működését, vagy a magzat növekedését. A méhösszenövések meddőséget, vetélést, koraszülést, vérzést, vagy méheltávolítást is okozhatnak.

A sokszoros császár a méhnyak izomzatának elvesztését is okozhatja, amely a méhnyak nyitását és zárását szabályozza. Ez megnehezítheti a természetes úton való szülést. A méhnyak gyengülése vetélést, koraszülést, fertőzést, vagy akár méhnyak eltávolítást is eredményezhet.

A hasi szervek sérülését is okozhatja, mint a hólyag, a bél, a vese, a máj, vagy a lép sérülése. A hasi szervek sérülése vérzést, fertőzést, gyulladást, vizelet vagy székletinkontinenciát, veseelégtelenséget, máj vagy lépműködési zavar léphet fel.

A császármetszés tehát nem egy egyszerű beavatkozás, hanem egy komoly műtét, amelynek számos kockázata, szövődménye és utóhatása lehet. Bizonyára ezzel Kulcsár Edina is tisztában van, és gyermekvállalás előtt mérlegeltek rapper párjával minden eshetőséget.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló