Egészség

Megvan miért vagy ideges, vagy szorongó, ha éhes vagy, a gyorskaja itt sem megoldás

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.05 | 12:46

Az agyunkban a neuronok jelzik, ha éhesek vagyunk. Miután ettünk ezek a neuronok leállnak, viszont ha nem viszünk időben táplálékot a szervezetünkbe, nekiállnak balhézni, és az agyunk többi részét is felhergelik, például azt a területet, ami a szorongást és a hangulatot szabályozza. Ezt állapította meg Zane Andrews, a Monash Egyetem pszichológus és agykutató professzora, de azt is hozzátette, hogy az sem mindegy, hogy mit eszünk akkor, amikor már éhesek és idegesek vagyunk.

pixabay.com CC0

Az éhség miatti idegesség nem arra késztet minket, hogy szétzúzzunk mindent a környezetünkben, ahogy Hulk tenné, ez inkább a szorongás, a rosszkedv és a frusztráció keveréke. Szóval inkább flegmák leszünk a körülöttünk lévőkkel, ami majdnem olyan rossz, mintha összetörnénk mindent.

Ha elérsz ebbe a fázisba, a gyorsétel nem jó megoldás

Valószínűleg az agyad azt üzeni, hogy egyél minél több zsírosat és cukrosat, de ne dőlj be neki. Ezektől gyorsan felmegy a vércukorszinted, és ugyanezzel a sebességgel ki is űrül a szervezetedből. Szóval rövidesen ugyanolyan rosszkedvű lennél, mint voltál a nagy kajálás előtt.

Ilyenkor különösen fontos a teljes kiőrlésű ételek bevitele, amik lassan szívódnak fel. A sovány fehérje és a gyümölcsök is nagyon jók, ezek az ételek helyreteszik az agyadat, hosszú időre megtöltik a hasadat, és ráadásul nem is hízlalnak annyira, mint a gyorsételek.

 

Nyitókép: pixabay.com CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló