Egészség

Kiderült, az MMR-oltás nem okoz autizmust!

  • Szerző:nuus
  • 2019.03.05 | 17:18

Viszont az oltást kerülők gyerekei többen vannak az autizmus-spektrumon.

A kanyaró-mumpsz-rubeola oltás nem függ össze az autisztikus tünetek kialakulásával, sőt! Ezt állapította meg egy átfogó tanulmány, melynek a kicsengése inkább az, hogy az oltást nem kapott gyerekek közt több az autizmusban érintett.

via GIPHY

Az MMR-vakcináról két évtizede kezdett elterjedni az a szóbeszéd, hogy az autizmus kialakulásának kockázatát növeli – ezzel szemben egy dán kutatás azt hozta ki, hogy csak ott gyakoribb ez a neurodiverzitás, ahol már van ilyen tünettel élő testvér.

1998-ban egy akkori tanulmányra alapozva többen megtagadták a fenti oltás beadását a nyugati országokban – ezért is törnek ki mostanában kanyaró-járványok az USA-ban és Európa fejlettebb részein is.

via GIPHY

Az Annals of Internal Medicine-ben olvasható friss felmérés viszont 657,461 dán fiatal adatait vette alapul, akik közül 6517-en helyezkednek el az autizmus spektrumon. Akik megkapták az MMR-t, azoknál hét százalékkal kevesebb gyereknek van ilyen diagnózisa, mint vakcinát nem kapott társaiknak.

Az autizmustól való félelem miatt nem kellene kihagyniuk ezt az oltást.

véli Dr. Anders Hviid. A koppenhágai Statens Serum Institut szakembere úgy látja, hogy mostanra derült ki, mik a valódi kockázatai a beavatkozás mellőzésének. A jelenleg többfelé felbukkanó kanyaró akár végzetes is lehet: láz, köhögés, majd vörös szem a kezdő tünetsor, mellyel pár nap alatt a beteg megfertőzheti a környezetét. Aztán a fejtől kezdve a jellegzetes kiütések elborítják a teljes testet is, majd a betegség tovább súlyosbodhat.

via GIPHY

Ha a közösség védettsége csak öt százalékban is sérül, akkor máris háromszor annyi esettel kell számolni. Az országos kutatásban a Dániában, illetve a dán anyától 1999-2010 közt született gyermekeket vizsgálták. Az adatokat a babák egyéves korától egészen 2013 augusztusáig gyűjtötték – összesen 95 százalék kapta meg a védőoltást.

Autizmus diagnózist hétszer olyan gyakran kaptak azok a gyerekek, ahol már volt hasonló eset a családban. Négyszer annyi fiú érintett a spektrumon, mint lány.

via GIPHY

Az oltásban nem részesülő srácok 17 százalékkal több autisztikus tünetet produkáltak (kezükkel csapdosás, kontrollálatlan testmozgás, ragaszkodás a napi rutinhoz, esetleg agresszió, önveszélyesség), mint a vakcináláson átesett társaik. Viselkedés-, illetve beszédterápia, vagy fejlesztő foglalkozás sokuknál hozott megnyugtató megoldást a problémákra.

Ami árnyalja kicsit a képet, hogy többeknek nem volt autizmus diagnózisuk még az MMR megkapása előtt, és a tünetek is csak később jelentkeztek – így látszat összefüggés alakulhatott ki. Sőt, ha egy gyermeknél már korán megjelentek a tipikus jegyek, akkor a szülők pont ezért is elzárkózhattak a vakcina beadásától.

via GIPHY

Dr. Saad Omer szerint viszont most olyan nagy számú adat áll rendelkezésre, ami alapján egyértelmű, hogy nincs igazi összefüggés az oltás beadása és az autizmus kialakulása között. Az atlantai Emory University szakembere is részt vett a tanulmány elkészítésében:

Minden mítoszt így volna célszerű lerombolni. Az MMR és autizmus vélt kapcsolata ahhoz vezetett, hogy oltási válság alakult ki napjainkra.

summázza Omer az NBC News oldalán.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló