Lélek

Kevés az évi egy hét arra, hogy az autizmusra felhívjuk a figyelmet

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.03 | 06:47

A különös esetek hallatán sokan magukra ismernének.

Rengeteg embernek még mindig fogalma sincs arról, hogy a felnőttkori depresszió és idegesség mögött akár autisztikus spektrumzavar is állhat.

A skála elég tág, és egy teszt nem is biztos, hogy tökéletes eredményt hoz. De például egy enyhébb formájú autizmust, ami Asperger-szindróma néven közismert, már elég jó eszközökkel ki lehet mutatni. A szociális kapcsolatok és az érzékelés zavara, illetve valamilyen fanatikus érdeklődés is már ebbe az irányba mutat.

Ha stimmel a diagnózis, az sok mindent megmagyarázhat. Rengeteg családnak nincs még tapasztalata az autizmus enyhébb formáiról, és amikor kiderül, hogy erről van szó, a rokonok és az ismerősök felsóhajtanak:

Most már értem, miért voltál olyan különc.

Az iskolában is “nyakon csíphetők” az autisztikus vonásokkal bíró gyerekek. Őket elsősorban az jellemzi, hogy mennyire csöndesek, és milyen elmerülten végzik a feladataikat.

Április első hete az autizmusról szól, és ilyenkor figyelemfelhívó anyagok árasztják el a médiát. Alapítványok és szervezetek vállalják, hogy többféle módon kampányolnak, lila vagy kék színű öltözékkel utalnak az idegrendszer ezen fejlődési rendellenességére.

A Twitter az #ActuallyAutistic hashtaggel szállt be a tudatosításba, de az Autism.org is pörög. De hogy az emberek láttak-e már a környezetükben ezzel a fogyatékkal élő személyt egyáltalán, ráismernek-e egyikükre-másikukra, esetleg magukon diagnosztizálják-e az állapotot, az jó kérdés. Minden évben ébrednek rá emberek arra, hogy mi lehet a diszkomfortérzetük forrása. Nekik volna érdemes előállniuk, és a ráébredési folyamatot saját szavaikkal elmondani. Milyen érzések, félelmek, fóbiák vezették rá őket a megoldásra.

Ráadásul a legtöbben önkéntelenül is egy maszkot növesztettek már, ami elrejti a valódi személyiségüket. Bele is simulhattak valamilyen szinten a társadalmi szerepek elvárásaiba – szülőként vagy barátként állnak helyt, nap mint nap. Gyakran fenyegeti őket a kiégés veszélye – még öngyilkosságba is menekülhetnek, ha nem bírják a lépést tartani a környezetükkel.

Ezért fontos, hogy lássák: van élhető kijárat is a szorongásaikból, amire már számos példát is lehet látni, de sajnos még mindig nem teljes körű a tájékoztatás, a Huffington Post szerint. És szerintünk sem.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Huffington Post
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló