Egészség

Így ismerd fel a rejtett depressziót!

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.03 | 07:13

A depresszió nem puszta rosszkedv, egy nagyon is súlyos mentális betegség, ami akár éveken át észrevétlen marad. De vajon melyek azok a jelek, amelyek alapján következtethetünk arra, hogy nagy a baj?

Forrás: Pixabay

1. Az ilyen ember sokszor művészi tehetséggel rendelkezik.

Különösen érzékeny emberről van szó, amely különleges kifejezőerővel társul: rengeteg nagy festő, költő, író, és zenész küzdött súlyos depresszióval, és igen gyakran környezetük nem vette észre, hogy alkotásaik valójában segélykiáltások.

2. Nagy útkereső a többségük.

Ők azok, akik keresik a helyüket a világban, nem ritkán egyházakhoz, spirituális iskolákhoz, politikai és civil szervezetekhez is csatlakoznak. A jótékonysági események önkéntesei között meglepően sokan vannak azok, akik mély szomorúságot dédelgetnek magukban.

3. Furcsa étkezési szokásai vannak.

A depressziós ember ételhez való viszonya igen ellentmondásos: elképzelhető, hogy alig eszik, netán megállás nélkül habzsol, hogy elnyomja szorongását.

4. Alvási szokásai sem megszokottak.

Előfordulhat, hogy rengeteget alszik, teljesen álomkóros, míg más esetekben állandó, kínzó inszomniával küzd. Bármelyik is adott a kettő közül, jó eséllyel semmit sem tud tenni ellenük.

5. Kötődései szorongással terheltek.

Gyerekként elhagyták, cserben hagyták, esetleg több feldolgozatlan felnőttkori traumája is van a magányról. Nem tud egészségesen kötődni: túlzottan ragaszkodik, ezzel mindenkit elüldöz maga mellől, esetleg nem tud megnyílni egy kapcsolatban, így mindig kívülálló marad egy kicsit.

6. Keményen dolgozik azon, hogy átlagosnak tűnjön.

Tudják, hogyan mosolyogjanak, sőt nevessenek úgy, hogy közben a legszívesebben sírnának, nem beszélnek nehézségeikről és nem panaszkodnak, hogy ne legyenek mások terhére.

7. Nagyon gyorsan pörög az agya, nem tud leállni.

Az állandó fáradtság és rezignáltság oka gyakran az, hogy hiába igyekszenek lazítani, nem megy: folyton a múlton rágódnak és a jövő miatt aggódnak, rengeteg félelem és szorongás él bennük, nem tudnak kikapcsolni.

8. Kétségbeesetten keresi a szeretet és az elfogadást.

Ezért aztán hajlamosak olyasmira is igent mondani, amitől jobb volna, ha távol tartaná magát: drogok, szekták, extrém sportok, veszélyes helyzetek, törvénybeütköző cselekedetek. Mindez segíthet, hogy ideig-óráig úgy érezze, a helyén van.

9. Mások szenvedése teljesen kiborítja őt.

Nem csak saját szenvedése küld a padlóra, de attól is kiborul, ha mások szenvedését látja. Előfordul, hogy épp egy ilyen szakasz az, ami miatt újabb mélypontot él meg.

10. Állandóan a legrosszabbtól tart.

És ez igen gyakran be is követezik, hiszen figyelmét képtelen más irányba összpontosítni.

Az ilyen embernek szakértői segítségre van szüksége, emellett pedig környezete támogatására is, hogy elég ereje legyen segítséget kérni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló