Egészség

Számít-e, mennyit ülünk, ha fittek vagyunk?

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.16 | 06:45

Az utóbbi időben egyre több kutatás születik az ülő életmód negatív hatásaival kapcsolatban. Ha valaki életmódja miatt sokat ül, lényegesen nagyobb eséllyel szenved a későbbiekben szív- és érrendszeri betegségektől, míg más felmérések szerint az ülő életmód évente legalább annyi halálos áldozatot szed, mint a dohányzás.

(kép: Pixabay)

Az átlagos felnőtt a nyugati világban napi 9-11 órát tölt üléssel, és ez a szám csak növekszik, ahogy egyre idősebbek leszünk. A Mayo Clinic Proceedings című szaklapban publikált kutatás szerint a megkérdezettek legalább harmada napi 12-13 órát tölt üléssel, míg a legidősebb vizsgált korosztály akár 15 órát is tölthet a fenekén.

Felmerül persze a kérdés, hogy vajon valóban veszélyes-e az ülő életmód, vagy sok egyéb tényező is komolyabban befolyásolja a halandóságot. A Norwegian University of Science and Technology (NTNU) szakembereinek kutatása szerint a legtöbbet ülő idős korosztályban a nők és a férfiak 83, illetve 63 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek szív és érrendszeri betegségekben, mint a lényegesen kevesebb időt üléssel töltő kortársaik.

Ezzel szemben ha az idős emberek külön a korcsoport számára kialakított fitneszgyakorlatokat végeznek, jó eséllyel maradnak egészségesebb hosszabb ideig. A szakemberek szerint hiába töltünk egyre több időt üléssel, ahogy idősödünk, szerencsére a fittség segít abban, hogy ennek káros hatásai kevésbé nyomják rá bélyegüket egészségünkre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló