Egészség

Ha kiönthetjük a szívünket, máris lemegy a vérnyomásunk?

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.22 | 08:33

Kanadai tudósok szerint a webes tanácsadás is érhet annyit, mint a gyógyszer.

Pixabay
Pixabay

Úgy tűnik, nem kell személyesen orvoshoz menned, ha a magas vérnyomásoddal kapcsolatban szeretnél szakemberrel konzultálni. Az online tanácsadás remekül működik, derült ki az American College of Cardiology éves ülésén elhangzott egyik beszámolóból. A tanulmányban az áll, hogy 264 magas vérnyomású pácienst vizsgáltak egy évig; és akik éltek az online konzultáció lehetőségével ezen időszak alatt, azoknak 10 higanymilliméterrel (mmHg) csökkent a vérnyomásuk, akik viszont nem vették igénybe ezt a segítséget, azoknak csak 6 mmHg-rel lett kisebb ez az érték.

A kutatás során mérhetően változtak az olyan kockázati tényezők is, mint például a szívroham vagy a stroke kialakulásának veszélye az elkövetkezendő tíz évben. Számításba vették az esetleges diétát, a cigarettázást, a koleszterinszintet és a pulzusszámot is.

Az eredményben eltérés mutatkozott a nemek között: a nőknek ugyanabban a csoportban (akik nem konzultáltak online) átlagosan 6, míg a férfiaknak 4 mmHg nyomás csökkenés jött ki.

Az elektronikus konzultáció hasonló hatással bír, mint a gyógyszeres kezelés.

állapította meg Robert P. Nolan, a tanulmány vezető szerzője. A Torontoi Egyetem professzora elárulta, hogy a duplán vak kísérlet 264 résztvevőjének átlag életkora 58 volt, és 58 százalékuk volt hölgy.

Két csoportra osztották a pácienseket: az egyik társaság hetente kapott egy emailt, amelyben linkek és egyéb webes, illetve multimédiás segítségek voltak. Például videók olyan emberekről, akiknél magas vérnyomást állapítottak meg, és ezért változtatniuk kellett az életvitelükön. Ezeket a felvételeket gondosan válogatták össze, azzal a céllal, hogy ismereteket és motivációt nyerjenek belőle a páciensek a szívbarát életformához:

Az e-konzultációval szerettük volna kiváltani az évente esedékes, személyes konzultációt az életviteli tanácsadóval.

Amerikában ez a keringési probléma minden harmadik felnőttet érint; 2013-ban 360 ezer haláleset mögött is ez a megbetegedés állt. Magyarországon minden negyedik felnőtt embert érint ez a betegség. Ha csökkenteni tudjuk a magas vérnyomást, akkor a szívrohamok, a stroke és a vesebetegség esélyét is minimalizáljuk. Az elszánt betegek bevonása nagyon hasznos lehet az életmód váltás népszerűsítésében.

Senkinek sem kellene belehalnia a hipertóniába. Ez a tanulmány rendkívül hasznos: megerősít abban, hogy kommunikálnunk kell a betegeinkkel, akár online is

– ismerte el a Hong Kongban dolgozó kardiológus, Bernard Wong is.

Pár kifogás felmerült a tanulmánnyal kapcsolatban: egyrészt az alanyok mindegyikének már szándékában állt együttműködni, a betegségük kezelése miatt. Ráadásul többségük fehérbőrű volt, illetve magasan iskolázott. Ebből következően más csoportokra kiterjeszteni a kutatás vérnyomást levivő eredményeit eredményeit nem volna célszerű – figyelmeztet a Washington Post.

 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.