Egészség

Pro tippek, hogy könnyebben vedd az óraátállítást!

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.24 | 09:48

Most, hétvégén óraátállítás lesz: ezt tedd, hogy túléld!

Most hétvégén lesz a tavaszi óraátállítás: vasárnap hajnali 2-kor 3-ra állítjuk át az órát. Így egy órával kevesebbet aludhatunk, cserébe később sötétedik. Ha könnyítenél a fárasztó hatásain, fogadd meg ezeket a tanácsokat!

Korábbi lefekvés

Szombaton este tízkor fekszünk le aludni, vasárnap pedig még nem érezzük magunkat álmosnak ekkor, hiszen a biológiai óránk szerint még csak 21 óra van, amikor valójában már 22. Kezdd el napokkal korábban hozzászoktatni magad a váltáshoz. Ma este negyed órával előbb feküdj le, mint szoktál, holnap fél órával korábban, holnapután 45 perccel előbb, és így fokozatosan szoktatod magad hozzá ahhoz, hogy vasárnap 22-kor (ami neked még csak 21-nek érződik), már álmos legyél.

Mindenki a napra tör

Reggeli ébredésedkor állj ki egy időre a nyitott ablakba vagy menj ki a kertbe. A napsütés segít a testednek az ébredéshez szükséges hormonok gyorsabb termelésében. Hamarabb be is fog állni a normális cirkadián ritmusod. Ha így kezded a reggeleidet, könnyebb lesz átvészelni az óraátállítást!

Evés-ivás-alvás?

Ne fogyassz koffeint este hat után, és lefekvés előtt 2-3 órával vacsorázz! Így a tested lefekvés után nem az emésztéssel fog foglalkozni, az alvásod pedig sokkal kellemesebbé válik.

A délutáni szunya rossz, értem?

Bármennyire is csábító a délutáni alvás, ha akkor alszol egyet, este nem leszel időben álmos és még éjfélkor is ébren leszel! Egy maximum húsz perces szundi azért belefér. Ha lefekvés előtt fél órával kikapcsolod a gépet – telót és helyette relaxáló gyakorlatokat csinálsz, az is segít álmot csalni a szemedbe.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló